- Gebelik döneminde sık yaşanan sağlık sorunları vardır. Her anne adayı gebeliği süresince bu sağlık sorunlarında birini veya bir kaçını bir arada yaşayabilmektedir. Genellikle bu dönemde demir ihtiyacı artar anne adayı gebelik öncesi ve süresinde, dengeli beslenmez, demir içeren besinleri yeterince tüketmez ise, demir eksikliğine bağlı anemi, folik asit yetersizliği var ise, folik asit yetersizliğine bağlı anemi vardır. Yapılan araştırmalarda, ülkemizde daha çok demir eksikliğine bağlı anemilerin yaşadığını göstermektedir. Ayrıca, yeterli kalsiyum fosfor ve D vitamini içeren besinleri tüketmeyen gebe kadınlarda, diş çürümeleri ve kemik yumuşaması (osteomalasia)gibi rahatsızlıklarda ortaya çıkabilir.
- Gebe kadının, fiziksel aktivitesindeki azalma, hormonal değişiklikler, diyetinde yeterince posa içeren besinlerin bulunmaması ve yeterince su tüketilmesi sonucunda görülen kabızlıkta, gebelik döneminde anne adaylarının sık yaşadığı sorunlardan birisidir. Bu dönemde sebze ve meyvelere ve kurubaklagillere diyette yeterince yer verilirse vücudun su ihtiyacı da karşılanırsa, kabızlığı önlemek mümkün olabilir.
- Gebelik döneminde, genetik yatkınlığa bağlı olarak ortaya çıkan diyabet hastalığı da görülebilir. Geçici hamilelik diyabeti denilen bu duruma plesantanın şeker hastalığına sebep olan hormonları üretmesi de etkili olmaktadır. Gebelik süresince görülen diyabet yüksek kan basıncına da neden olmaktadır. Diyabeti olan gebe kadınlar 4500 gr. Bebek doğurabilir. Gebeliğin sonlanması ile diyabete iyileşebilir.
- Gebelik döneminde Pika ‘iştah sapması’ yada aşerme denilen dönemlerin de, bazı yiyeceklere karşı , tiksinti veya aşırı istek gelişebilir. Bazen de besin olmayan kil, toprak kül, kireç gibi maddelere karşılık istek görülebilir.
Bu tür maddelerin yenmesi, annede
anemiye yol açar ve parazit görülebilir.
- Gebelikte, sebebi tam bilinmeyen kadında gebeliğin 2. ayından sonra göz kapaklarında şişme, ayak ve ayak bileklerinde şişme, yüksek kan basıncı, görmede bulanıklık, bulantı, kusma, gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu belirtilerle preeklemsi, adı verilen hastalığa ait belirtilerdir. Hastalık kontrol altına alınmadığı zaman anne ve bebeğin ölümüne sebep olur. Mutlak doktor kontrolü gerektiren ciddi bir durumdur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
1. Yapılan yorumun içerik ile ilgili olmasına dikkat ediniz.
2. Lütfen yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın.
3. Yorumlar sorulara ve içerik önerilere açıktır.