4 Aralık 2019 Çarşamba

GELİŞİM İLKELERİ

- Gelişim hem biyolojik faktörlerden hem de çevreden etkilenmektedir. 
Biyolojik faktörlerin içinde kalıtım en önemli yeri tutmaktadır. Tüm çevresel uyarıcılar da gelişimi etkilemektedir.

- Gelişimde bireysel farklılıklar esastır.
Bireylerin tek ve değişik olduğu unutulmamalıdır. Gelişimin belirli aşamalarının, aynı yaş dönemi çocuklarında aynı anda gerçekleşmesi beklenemez. Örneğin, on aylıkken yürüyen çocuklar olabildiği gibi, bir yaşını geçtiği halde hala yürüyemeyen çocuklar da vardır. Ebeveynlerin aynı yaştaki çocukları birbirleriyle kıyaslamamalı ve gelişimde bireysel farklılıkların olabileceği unutulmamalıdır.Bireyin gelişimi sırasında hem olgunlaşması hem de öğrenmeyi gerçekleştirmesi söz konusudur.

- Gelişimde bir sıra vardır.
a)Gelişim baştan ayağa doğudur.
Örneğin, anne karnında ilk önce kalp oluşur, sonra kollar ve bacaklar şekil alır. Çocuk 6 aylık civarında önce oturur sonra ayakta durur.
b)Gelişim içten dışa doğrudur.
Bebek önce elleriyle bir şeyi kavrar, sonra parmaklarını kullanarak bir şeyi alabilir.
c)Gelişim genelden özele doğrudur.
Bebek ilk önce büyük kas kontrolünü sonra küçük kas kontrolünü kazanır.

- Gelişim hızı her yaşta aynı değildir.
Yaşa göre büyüme ve gelişme aynı oranda olmaz ve aynı hızla ilerlemez. İnsanın sistem bütünlüğü vardır ve sistemi oluşturan her bir alt sistemin kendine özgü büyüme hızı vardır. Baş, doğumdan önce hızlı büyür, bedenin dörtte biri kadardır ama doğumdan sonra büyümesi yavaşlar ve yetişkinlikte bedenin yedide biri oranına iner.

- Gelişim farklı alanlarda farklı hızla meydana gelir.
Bebeklik döneminde bedensel ve motor gelişim, psikolojik ve zihinsel gelişimden daha hızlı ve baskındır. Ergenlik çağında psikolojik ve cinsel gelişim ön planda iken, yetişkinlikte bedensel ve motor gelişim önemini kaybeder.

- Gelişimde çevresel faktörlerin etkisi, gelişimin hızlı olduğu zaman çok, yavaş olduğu zaman ise azdır. 
Beslenme ve çevresel değişiklikler 22 yaşındaki bir gencin boy uzunluğunu etkilemez ancak 2 yaşında büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu bir zamanda beslenme ve çevresel değişiklikler boy uzunluğunu etkiler.

- Gelişim tüm alanlarıyla bir bütündür.
Fiziksel, bilişsel ve psiko-sosyal gelişim birbirleriyle ilişkilidir. Herhangi bir gelişim alanındaki aksama diğer alanları da olumsuz etkiler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1. Yapılan yorumun içerik ile ilgili olmasına dikkat ediniz.
2. Lütfen yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın.
3. Yorumlar sorulara ve içerik önerilere açıktır.

DOWN SENDROMU NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

DOWN SENDROMU NEDİR? Down sendromu genetik bir rahatsızlıktır. Sağlıklı insanlarda 2 tanesi eşey  kromozomu (XX veya XY) olmak üzere toplamd...

POPÜLER YAYINLAR