10 Aralık 2019 Salı

Ruhsal Bakımdan Sağlıklı Bir İnsanda Aranacak Özellikler



  • Kişinin kendi kendisiyle uyumlu olması her şeyden önce anksiyete denilen kaygılardan, kuruntu ve kuşkulardan uzak durmasına bağlıdır. Günlük kaygılar ve üzüntüler her sağlıklı insanda vardır ve ruhsal uyumsuzluk belirtisi sayılmazlar. Ancak nedeni belli olmayan ya da uzun süren bunaltı ve kaygılar ruhsal dengeden sapmanın göstergesi olabilir.



  • Kişi içinde yaşadığı yakın ve uzak çevresinde ilişkiler kurup bu ilişkileri sürdürebilmelidir. Aile üyeleriyle birlikte başka meslektaş kümeleri ve topluluklarla işbirliğine girebilmeli, iş ilişkileri dışında arkadaşlıklar kurabilmelidir.



  • İnsanlarla geçinme ve işbirliği yapmanın ötesinde, sevgi ve saygıya dayalı bağlar kurabilmelidir. Aile üyeleriyle bağlılığını sürdürürken toplum içindeki ilişkiler alanını genişletebilmelidir. Karşı cinsle de sevgiye dayalı ilişkilere yönelmeli, eş seçmede kendi başına sorumluluk alabilmelidir. Başka bir deyişle kişi sevebilmeli ve karşılığında sevgi bulabilmelidir.



  • Kişinin kendine güveni olmalıdır. Davranışlarını ve yeteneklerini gerçekçi olarak tartabilmelidir. Kendini başkalarının gözüyle de görebilmelidir. Yetenekleriyle orantısız bir üstünlük ya da aşağılık duygusu içinde olmamalıdır. Gerçeğe uygun bir özsaygısı olmalıdır.



  • Kişi, toplumda bir yeri ve görevi olduğu duygusunu edinmiş olmalıdır. Yeteneklerini geliştirmeli, verimli bir işe yöneltebilmeli, çalışmasından ve başarısından tat almalıdır.



  • Kişinin geleceğe dönük tasarıları olmalı ve bunlara ulaşmak için gerçekçi bir yolda çaba gösterebilmeli, sıkıntılara katlanabilmelidir. Gerçekleştiremediği isteklerini başka yollardan doyum sağlayarak denkleştirme yoluna gidebilmelidir.



  • Kişinin karşılaştığı güç durumlarda başvuracağı bir yedek gücü bulunmalı ve yeni durumlara uyma esnekliği gösterebilmelidir. Başarısızlıklardan yılmamalı, güç durumlarda kendini bırakmamalıdır. Geleceğe dönük umudu ve savaşım gücü ile karşılaştığı engelleri yenmeğe çalışmalıdır.



  • Bağımsız olarak girişimler yapabilmelidir. Kendi başına kararlar alıp uygulayabilmeli, eylemlerinin sorumluluğunu taşıyabilmeli ve sonuçlarına katlanabilmelidir.



  • Kişinin yaşadığı çevre ve toplumla ters düşmeyen, inandığı değerleri ve inançları olmalıdır. Hiç kimse toplumun törelerini, geleneklerini değer yargılarını ve ahlak kurallarını tümden yadsıyamaz; ya da kendini onların dışında ve üstünde göremez. Ancak kişi yeniliklere de açık olabilmeli, toplumun çağdışı yasaları ve değer yargıları önünde eli kolu bağlı kalmamalıdır. Örneğin, ırk ayrımı, din ayrılığı konusunda çevresine önyargılarıyla bağlanıp kalmamalıdır. Bunun yanında başkalarının inançlarına, paylaşmasa da saygılı ve hoşgörülü olmalıdır.



  • Ruhsal olarak sağlıklı bir insanın, mesleği dışında eğlendirici, dinlendirici ve kişiyi geliştirici uğraşları olmalıdır. Bu uğraş sanat, spor ve toplumsal yardımlaşma alanlarında olabilir. 


       Ruh sağlığı yerinde olan kişide aranan niteliklerin hepsini bir kişide toplanmış olarak görmek kolay değildir. Ancak bu niteliklerin birbirinden tamamen ayrı olamayacağını da hesaba katmak gerekir. İnsanın uyumu bu nitelikleri kişiliğinde ne ölçüde ve nasıl bir denge içinde bağdaştırdığına bağlıdır. Örneğin yetenekleri kısıtlı bir insan, içindeki başarı eksikliğini çevresiyle sıcak ilişkiler kurarak sevilen, aranan bir insan olarak kapatabilir. Tersine insanlarla sevgi ilişkileri kurmakta sınırlı yeteneği olan bir kişi başka bir alanda bu boşluğu doldurmaya çalışır. Örneğin insan ilişkilerinde kendini yeterli görmeyen kişi politikaya yönelmek yerine, bilimsel bir alanda çalışmayı seçebilir. Kısacası her birey, ruhsal gereksinimini kendi yetenek ve eğilimlerine uygun olarak en tutumlu yoldan doyurma yolunu seçer. Bir alandaki eksikliğini başka bir alanda denkleştirerek ruhsal dengesini sürdürür. Ruh sağlığı da beden sağlığı gibi koşullara göre değişip bozulabilir. Salt ve değişmez bir durum değildir






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1. Yapılan yorumun içerik ile ilgili olmasına dikkat ediniz.
2. Lütfen yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın.
3. Yorumlar sorulara ve içerik önerilere açıktır.

DOWN SENDROMU NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

DOWN SENDROMU NEDİR? Down sendromu genetik bir rahatsızlıktır. Sağlıklı insanlarda 2 tanesi eşey  kromozomu (XX veya XY) olmak üzere toplamd...

POPÜLER YAYINLAR