Eğitim kademelerinin ilk basamağı olan okul öncesi eğitim kurumları, belli bir program ve plan dâhilinde yürütülen örgün eğitim kurumlarıdır. Eğitim ve öğretim yaparken eğitimin her kademesinde olduğu gibi okul öncesi eğitimde de belli ilkeler göz önünde bulundurulmaktadır. Elbette her milletin, her bölgenin hatta her okulun kendine has bazı amaç ve ilkeleri olmasının yanı sıra evrensel kabul edilebilecek genel ilkeler okul öncesi eğitim için de geçerlidir. Ülkemizde hazırlanan son Okul Öncesi Eğitim Programı’nda belirlenen ilkeler şunlardır:
1. Okul öncesi eğitim, çocuğun gereksinimlerine ve bireysel farklılıklarına uygun olmalıdır.
2. Okul öncesi eğitim, çocuğun psikomotor, sosyal-duygusal, dil ve bilişsel gelişimini desteklemeli, özbakım becerilerini kazandırmalı ve onu temel eğitime hazır hale getirmelidir.
3. Okul öncesi eğitim kurumlarında, çocukların gereksinimlerini karşılamak amacıyla demokratik eğitim anlayışına uygun eğitim ortamları hazırlanmalıdır.
4. Etkinlikler düzenlenirken, çocukların ilgi ve gereksinimlerinin yanı sıra çevrenin ve okulun olanakları da göz önünde bulundurulmalıdır.
5. Eğitim sürecinde çocuğun bildiklerinden başlanmalı ve deneyerek öğrenmesine olanak tanınmalıdır.
6. Okul öncesi dönemde verilen eğitim ile çocukların sevgi, saygı, işbirliği, sorumluluk, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma duygu ve davranışları geliştirilmelidir.
7. Eğitim, çocuğun kendine saygı ve güven duymasını sağlamalı, çocuğa özdenetim kazandırmalıdır.
8. Oyun bu yaş grupları için en uygun öğrenme yöntemidir. Tüm etkinlikler oyun temelli düzenlenmelidir.
9. Çocuklarla iletişimde, onların kişiliğini zedeleyici şekilde davranılmamalı, baskı ve kısıtlamalara yer verilmemelidir.
10. Çocukların bağımsız davranışlar geliştirmeleri desteklenmeli, yardıma gereksinim duyduklarında, yetişkin desteği, rehberliği ve güven verici yakınlığı sağlanmalıdır.
11. Çocukların kendilerinin ve başkalarının duygularını fark etmesi desteklenmelidir.
12. Çocukların hayal güçleri, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerileri, iletişim kurma ve duygularını anlatabilme davranışları geliştirilmelidir.
13. Programlar hazırlanırken aile ve içinde bulunulan çevrenin özellikleri dikkate alınmalıdır.
14. Eğitim sürecine çocuğun ve ailenin etkin katılımı sağlanmalıdır.
15. Çocuğun gelişimi ve okul öncesi eğitim programı düzenli olarak değerlendirilmelidir.
16. Okul öncesi eğitimde değerlendirme sonuçları çocukların, öğretmenin ve programın geliştirilmesi amacıyla etkin olarak kullanılmalıdır.
Ayrıca her milletin kendine özgü, kendi dillerini düzgün bir şekilde öğretme gereği, ülkemizde de okul öncesi eğitim programında, “Çocukların Türkçe’yi doğru ve güzel konuşmalarına gereken önem verilmelidir” ifadesi okul öncesi eğitim programında belirlenen ilkeler arasındadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
1. Yapılan yorumun içerik ile ilgili olmasına dikkat ediniz.
2. Lütfen yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın.
3. Yorumlar sorulara ve içerik önerilere açıktır.