5 Aralık 2019 Perşembe

YENİDOĞANIN DUYULARI

Dokunma
Yenidoğan dokunma, ısı değişimine ve acıya karşı duyarlıdır. Örneğin, cildine sıcak yada soğuk bir cisim dokundurulduğunda kendini çekmesi yada ağlaması gibi.


Tat alma
Tat alma duyusu iyi gelişmiştir. Diline limon gibi ekşi bir tat verildiğinde hoşlanmaz, yüzünü buruşturur, şekersiz sütü içmek istemez. Sütü tatlandırıldığında emme süresi de artabilmektedir.


Koku alma 
Yenidoğan doğduğunda güçlü bir koku alma duyusuna sahiptir. Bu sayede doğumdan birkaç gün sonra anne ve babanın kokusunu ayırteder. Sütüne kötü kokan bir madde karıştırıldığında sütü içmek istemez.


İşitme
Yenidoğan pek çok sesi işitebilmektedir. Gürültülü ve ani seslerden ürker, ağlayabilir. İnsan ve konuşma seslerine karşı duyarlı oldukları bilinmektedir. Müzikal seslerden hoşlanırlar. Kendi annelerinin sesini yabancı seslerden, ana dillerindeki bir konuşmayı yabancı bir dildeki konuşmadan ayırt edebilmektedirler. 


Görme
Doğumda gözler iyice olgunlaşmamıştır. Renk gri mavidir. Doğumdan sonra bebeğin gözleri eğer görüş alanında ise bir ışığı yada objeyi izleyebilir. Parlak ışıkta gözlerini kapar , karanlık ve aydınlığı fark eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1. Yapılan yorumun içerik ile ilgili olmasına dikkat ediniz.
2. Lütfen yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın.
3. Yorumlar sorulara ve içerik önerilere açıktır.

DOWN SENDROMU NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

DOWN SENDROMU NEDİR? Down sendromu genetik bir rahatsızlıktır. Sağlıklı insanlarda 2 tanesi eşey  kromozomu (XX veya XY) olmak üzere toplamd...

POPÜLER YAYINLAR