ETKİNLİK PLANI 1
ETKİNLİK ADI: Köpeğimin Kemiği Nerede ?
ETKİNLİK TÜRÜ: Türkçe Dil Etkinliği + Sanat Etkinliği (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)
YAŞ (AY) : 5 Yaş (60 Ay)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Bilişsel Gelişim
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Eksilen ya da eklenen nesneyi söyler.
Kazanım 10: Mekanda konumla ilgili yönergeleri uygular.
Göstergeleri: Yönergeye uygun olarak nesneyi doğru yere yerleştirir.
Motor Gelişim:
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketleri yapar.
Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda yürür.
ÖĞRENME SÜRECİ:
Çocuklar sandalyelere otururlar. Çocukların karşısına bir masa konur. Üzerine değişik oyuncaklar konur. (Lego, küçük top, tahta, blog,vs) Çocuklardan bir ebe (köpek) seçilir. Çocuklara 'bunlar minik köpeğimizin oyuncakları. Şimdi köpeğimiz dışarda dolaşırken biz onun bir oyuncağını saklayacağız. Köpeğimiz buraya geldiğinde hangi oyuncağının olmadığını bulmaya çalışacak' denir. Ebe nesnelere bakarak hangisinin eksik olduğunu bulmaya çalışır. Çocuklar oyun alanına alınır. 'Uyu köpeğim uyu' oyununu oynamak için el ele tutuşulur. Dairenin ortasına bir sandalye konur, altınada bir eşya yerleştirilir. Çocuklar arasından gönüllü bir ebe seçilir bu köpek olur. Ebe ortadaki sandalyeye oturtulur. Sandalyenin altına yerleştirilen eşya ya da köpeğin kemiği olur. Oyuncular hep beraber 'uyu köpeğim uyu' dediği zaman köpek gözlerini yumar. Bu sırada bir öğrenciye işaret edilir. O da sessiz adımlarla sandalyenin altındaki kemiği alır, yerine döner. Çocuklar 'uyan köpeğim uyan' diye seslenir. Çocuk sandalyeden kalkar, kemiğini alan oyuncuyu bulmaya çalışır. Üç arkadaşınıda kemiği bulmazsa aç köpek olur yeniden sandalyesine döner. Oyun bitiminde çocuklar yerlerine geçer ve sanat faaliyetine başlanır. Çocuklara yapılacak sanat faaliyeti anlatılır. Ardından her bir çocuk için önceden çizimi yapılmış köpek kalıpları verilir. Çocuklardan bu parçaları kesmeleri istenir. Çocuklar parçaları kesip bitirdikten sonra öğretmene sıra ile getirirler. Öğretmen her çocuktan aldığı parçaların arkasına çocuğun ismini yazar ve parçaları silikon tabancası yardımı ile yapıştırır. Çıkış saati geldiğinde çocuklara faaliyetleri verilir.
SÖZCÜKLER: Köpek
KAVRAMLAR: Tek, çift, arka, ön,
MATERYALLER: Sınıfta bulunan nesneler, keçe, silikon tabancası, kalem, makas
DEĞERLENDİRME SORULARI:
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışılmıştır. Yapılan etkinliklerde kullanılan materyaller çocukların ilgilerini çekti ve etkinliğe aktif olarak katılmaları sağlandı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanılmaya çalışılmıştır. Hazırlanan etkinliğin çocukların ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurularak hazırlanmaya dikkat edilmiştir.
PROGRAM AÇISINDAN: Çocuklara etkinliklerde aktif rol almaları için fırsatlar verilmiştir. Planlamada alınan amaç ve kazanımlara ulaşılmıştır.
GENEL DEĞERLENDİRME: Geçişlerin akıcılığına dikkat edilmiştir. Hazırlanan etkinliklerin tüm gelişim alanlarına hizmet vermesine dikkat edilmiştir. Etkinlik çeşitliliğine dikkat edilmiştir. Planlanan süre yeterli gelmiştir.
AİLE KATILIMI: Çocuk ailesi ile birlikte köpeklerin özellikleri ile ilgili araştırma yapar, sohbet eder.
UYARLAMA: Sınıfta özel öğrenme bozukluğu olan bir öğrenci varsa etkinlik aşamasında öğretmen X öğrenci için yapılacak olan faaliyetleri fiili olarak sık sık tekrarlar, etkinliği çocuklara anlatırken jest, mimik ve beden dili kullanır ve etkinliği uygulamalı olarak gösterir.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Bilişsel Gelişim ( Dikkat ) , Hayvan sevgisi
ETKİNLİK PLANI 2
ETKİNLİK ADI: BENİM BAYKUŞUM
ETKİNLİK TÜRÜ: DRAMA+SANAT+TÜRKÇE (BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ ETKİNLİK)
YAŞ (AY) : 5-6 YAŞ (60-72 AY)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Bilişsel Gelişim
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler.
Göstergeleri: Nesne/varlığın adını, rengini söyler.
Dil Gelişimi
Kazanım 7: Dinlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir.
Motor Gelişim
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Yırtar, yapıştırır.
Sosyal-Duygusal Gelişim
Kazanım 7: Bir işi ya da görevi başarmak için kendini güdüler.
Göstergeleri: Başladığı işi bitirmek için çaba gösterir.
ÖĞRENME SÜRECİ: Öğretmen çocuklardan gözlerini kapatmalarını ister. Ardından baykuş isimli hikaye baykuş sesleri eşliğinde okunur.
''-Merhaba benimle tanışmak ister misiniz? Ben bir baykuşum. Benim gözlerim kocamandır. Yüzümün büyük kısmını kaplıyor. Gözlerimin sabit olduğunu bilmiyorsanız söyleyeyim hemen. Yani bu gözlerimizi hiç sağa sola oynatamadığımız anlamına geliyor. Gözlerim sabit ama ben yine de sağımı solumu arkamı görebiliyorum. Nasıl mı ? Kafamı 300 dereceye kadar çevirebiliyor ve her yeri görebiliyorum. Gözlerim çok iyi görüyor. Kulaklarımda çok iyi duyuyor. En ufak sesleri bile duyabildiğimi söylemem gerekiyor. Avımı göremesem bile çıkardığı seslerden onu bulabiliyorum. Kulaklarımın hassas olması, karlı havalarda da çok işime yarıyor. Çünkü yağan kar, yiyeceklerin üstünü kapatıyor. Benim ise keskin kulaklarım sayesinde yemek bulmam kolaylaşıyor. Avımı bulurken çok sessiz olmam gerekiyor. Kanatlarımdaki tüyler sayesinde oldukça sessiz uçabiliyorum. Hatta kuşlar arasında en sessiz uçan kuş benim. Herkes gece uykudayken ben uyumuyorum. Yemeğimi geceleri arıyorum. Geceleri havalar daha soğuk oluyor ama merak etmeyin ben üşümüyorum. Vücudumu kaplayan tüyler,üşümeme engel oluyor, beni sıcak tutuyor. Benim çeşitli baykuş arkadaşlarım var; büyük, üçük, beyaz renkli, gri renkli...Benim şimdi çok uykum geldi haydi şimdi siz uyanın bakalım çocuklar uyuma sırası bende artık. Söz en kısa zamanda tekrar geleceğim.Kendinize çok iyi bakın... '' Çocuklar uyanır ve baykuş hakkında sohbet edilir. Ardından çocuklarla birlikte sanat etkinliğine geçilir. Öğretmen çocuklara bugün baykuşumuz için çerçeve yapıcaz der ve etkinliği çocuklara anlatır. Öğretmen önceden hazırlanmış kare şeklinde keçeleri çocuklara kesmeleri için verir. Çocuklar kesme işlemini bitirdikten sonra baykuşlarını çerçevenin ortasına yapıştırırlar ve süsleme fastına geçilir. Her çocuk dilediği gibi çerçevesini süsler ve baykuşuna bir isim koyar.
SÖZCÜKLER: Baykuş
KAVRAMLAR: Kare, içinde, dışında, kenarında
MATERYALLER: Keçe, makas, yapıştırıcı, süslemek için malzemeler
DEĞERLENDİRME SORULARI:
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışıldı. Yapılan etkinliklerde kullanılan materyaller çocukların ilgilerini çekti ve aktif rol almaları için fırsatlar verilmiştir.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için hikaye sırasında farklı ses tonları ve volümleri kullanılmıştır. Çocukların ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurulmuştur.
PROGRAM AÇISINDAN: Çocuklara etkinliklerde aktif rol almaları için fırsatlar verilmiştir. Etkinlik aralarında soru cevap yöntemi kullanılmıştır.
GENEL DEĞERLENDİRME: Planlamada alınan amaç ve kazanımlara ulaşılmıştır. Etkinliklerin gün içerisindeki dağılımında aktif, pasif dengesi kurulmuş, hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet vermesine dikkat edilmiştir. Planın tamamı uygulanmıştır.
AİLE KATILIMI: Çocuklar aile ile birlikte baykuşlarla ilgili bir belgesel izler ve boyama çalışması yaparlar.
UYARLAMA: Sınıfta atipik otizm sendormlu bir çocuk varsa öğretmen hikayeyi X öğrenciye daha yakın olarak, daha açıklayıcı, jest, mimik ve beden dili kullanarak, resimler ile destekleyerek, baykuş sesleri eşliğinde anlatır.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Bilişsel Gelişim (Hayal gücü geliştirme), Motor Gelişim (küçük kas)
ETKİNLİK PLANI 3
ETKİNLİK ADI: KRAL VE MUHAFIZLAR
ETKİNLİK TÜRÜ: OYUN+SANAT+TÜRKÇE ETKİNLİĞİ (BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ ETKİNLİK)
YAŞ (AY) : 6 YAŞ (72 AY)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Bilişsel Gelişim
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler.
Dil Gelişimi
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır.
Göstergeleri: Konuşma sırasında göz teması kurar.
Konuşmayı başlatır.
Konuşmayı sürdürür.
Konuşmayı sonlandırır.
Kazanım 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Dinledikleri/izlediklerini açıklar.
Motor Gelişim
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketleri yapar.
Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda yürür.
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketler yapar.
Göstergeleri: Malzemeleri keser, yapıştırır.
Sosyal Duygusal Gelişim
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.
Özbakım Becerileri
Kazanım 1: Bedeniyle ilgili temizlik kurallarını uygular.
Göstergeleri: Elini/yüzünü yıkar.
ÖĞRENME SÜRECİ: Çocuklar arasından bir kral ve iki muhafız seçilir. Kral oyun alanında belirlenmiş yerde durur. Muhafızlar ise onu korumaya çalışır. Kral ve muhafızlar halkın arasında yürüyüşe çıkarlar. Halk olan çocuklar krala dokunmaya çalışır. Ayrıca kralın elindeki altınlardan almaya çalışırlar. Bu sırada kral kendini, muhafızlar kralı korumaya çalışırlar.(kral eğilebilir) Krala dokunabilen çocuk kralla yer değiştirir. Oyun bu şekilde devam eder. Ardından öğretmen çocuklara sanat etkinliği faaliyeti yaptırmak için çocukları masalara oturttur. Çocuklara bugün ki kral ve muhafızlar oyunumuzun ardından kral tacı faaliyeti yapılacağı söylenir. Önceden hazırlanan kral tacı çizili kalıplar çocuklara verilir. Çocuklardan tacın sadece etrafını kesmeleri istenir. Tacın içerisindeki oymalar öğretmen tarafından kesilir. Çocuklar taçları kestikten sonra öğretmen çocuklara taçlarını süslemeleri için renkli taşlar ve yapıştırıcı verir. Her çocuk kendi zevki doğrultusunda taçlarını süsler ve bir sonraki kral ve muhafızlar oyununu oynamak için öğretmen tacın oymalarını keser, tacı çocukların kafa büyüklüğüne göre ayarlar ip takar. Daha sonra çocuklara taçlar verilir. Bir sonraki kral ve muhafızlar oyunu için çocuklardan taçlarını getirmeleri istenir.
SÖZCÜKLER: Taç
KAVRAMLAR: Küçük, büyük
MATERYALLER: Makas, yapıştırıcı, keçe, renkli taşlar
DEĞERLENDİRME SORULARI:
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışıldı. Çocuklar etkinliklere zevkle katıldı. Yapılan etkinlikte kullanılan materyaller çocukların ilgisini çekti. Program çocukların ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurularak hazırlandı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlik sırasında değişik materyaller kullanılmaya özen gösterildi. Dolayısıyla çocukların ilgi ve dikkati yapılan etkinliklere çekilmede başarılı olundu.
PROGRAM AÇISINDAN: Çocuklara etkinliklerde rol alabilmeleri için fırsatlar verilmiştir. Planlamada alınan amaç ve kazanımlara uyulmaya çalışılmıştır.
GENEL DEĞERLENDİRME: Geçişlerin akıcılığına dikkat edilmiştir. Hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet etmesine dikkat edilmiştir. Planlanan süre yeterli gelmiş, etkinliklerin tamamı uygulanmıştır.
AİLE KATILIMI: Çocuk aile ile birlikte verilen ödevi yapar. Kral ve muhafız kelimeleri üzerine araştırma yapar, sohbet ederler.
UYARLAMA: Sınıfta atipik otizm sendromlu bir çocuk varsa öğretmen faaliyet sırasında çocuğun etkinliğine destek olur, görsellerle destekler.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Sosyal Duygusal Gelişim + Yaratıcılık
ETKİNLİK PLANI 4
ETKİNLİK ADI: BENİM ARKADAŞIM BALIK
ETKİNLİK TÜRÜ: OYUN+SANAT+MÜZİK (BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ GRUP ETKİNLİĞİ)
YAŞ (AY) : 3-4 YAŞ (36-48AY)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Dil Gelişimi
Kazanım 2: Sesini uygun kullanır.
Göstergeleri: Konuşurken/şarkı söylerken nefesini doğru kullanır.
Motor Gelişim
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketleri yapar.
Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda koşar.
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Nesneleri keser.
Kazanım 5: Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder.
Göstergeleri: Müzik ve ritim eşliğinde çeşitli hareketleri ardı ardına yapar.
ÖĞRENME SÜRECİ: Çocuklar oyun alanına ''el ele tutuşalım halkaya karışalım, haydi gülüm sende gel, oynayalım birlikte'' şarkısıyla daire şeklinde el ele tutuşurlar, yere otururlar, böylece küçük bir göl oluşturmuş olurlar. Çocuklara oyunun kuralları anlatılır. Daha önceden balık olarak seçilen çocuk dairenin içinde balık gibi yüzme takliti yapar. Bu sırada yine daha önceden Balıkçı Hasan olarak seçilen çocukda dairenin etrafında dönmeye başlar. Daireyi oluşturan çocuklar bu esnada Kırmızı Balık şarkısını söylerler ve şarkının öykünmesini yaparlar. Balık ve balıkçı Hasan rolündeki çocuklar şarkının sözlerine uygun şekilde hareket eder. Çocuklar şarkıyı birlikte söyleyebilecekleri ve balıkçı hasan olan çocuğun kırmızı balık olan arkadaşını yakalamaya çalışırken dikkatli olması söylenir. Çocuklardan biri kırmızı balık, biri balıkçı Hasan olur ve şarkı hep birlikte hareketleri öykünerek söylenir.
Kırmızı balık gölde, kıvrıla kıvrıla yüzüyor
Balıkçı Hasan geliyor, oltasını atıyor
Kırmızı balık dinle, sakın yemi yeme
Balıkçı seni tutacak, sepetine atacak
Kırmızı balık kaç kaç, kırmızı balık kaç kaç kaç.
Kırmızı balık olan çocuk kaçar ve balıkçı Hasan onu yakalamaya çalışır. Kırmızı balık yakalanmadan tekrar arkadaşının yanına oturmaya çalışır. Oyun biter ve çocuklar masalarına geçer dinlenirler. Ardından sanat faaliyeti başlar. Çocuklara bugün balıktan bir uyku arkadaşı yapıcaz der ve etkinlik anlatılır. Her çocuğa önceden balık çizimi yapılmış 2 renk puantiyeli kumaş verilir ve balıkları kesmeleri istenir. Çocuklar balıkları kestikten sonra balığın dudağı olacak dudak çizilmiş keçeler ve siyah kuyruk çizilmiş keçeler çocuklara dağıtılır ve kesmeleri istenir. Kesme işlemi bittikten sonra öğretmen her çocuğun balığını alır içine elyaf doldurur,kuyruk ve dudaklarıda ekleyip diker. En son işlem olarak balığın gözleri çizilir ve evet uyku arkadaşımız hazır denir çocuklara uyku arkadaşları dağıtılır, şarkı bir kez daha tekrarlanır.
SÖZCÜKLER: Balık, Olta, Yüzgeç
KAVRAMLAR: Kırmızı
MATERYALLER: Puantiyeli kumaş, makas, dikiş makinesi, kalem, keçe
DEĞERLENDİRME SORULARI:
ÇOCUK AÇISINDAN: Sanat etkinliğinde yapılan faaliyet için çocuklar çok heycanlıydı ve bir an önce bitmesi için sabırsızlanıyorlardı. Oyun etkinliği çocukların çok hoşuna gitti. Müzikle desteklenmesi çocukların ilgisini dahada arttırdı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Yapılan etkinliklerde hem öğretmen hem öğrenciler keyifli ve verimli vakit geçirmişlerdir. Öğretmen çocukların ilgi ve yetenekleri doğrultusunda uygulama yaptırmış, çocukların dikkat odağı olmuştur.
PROGRAM AÇISINDAN: Çocuklara etkinliklerde aktif rol almaları için fırsatlar verilmiştir. Planlanan süre yeterli gelmiştir.
GENEL DEĞERLENDİRME: Planlamada alınan kazanım ve göstergelere ulaşılmıştır. Hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet vermesi sağlanmıştır. (Dil,motor,sosyal,duygusal..) Geçişlerin akıcılığına dikkat edilmiştir.
AİLE KATILIMI: Ödev verilen sayfadaki balığı kırmızıya boyayınız.
UYARLAMA: Sınıfta işitme engeli olan bir çocuk varsa etkinlik öğretmen tarafından X öğreniye daha ayrıntılı bir şekilde, görsellerle desteklenerek, jest ve mimik, beden dili hareketleri ile birlikte desteklenir.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Bilişsel Gelişim+ Sosyal Duygusal Gelişim (Duygular)
ETKİNLİK PLANI 5
ETKİNLİK ADI: SORUMLULUK ÇANTASI
ETKİNLİK TÜRÜ: TÜRKÇE (AİLE KATILIMLI BİREYSEL ETKİNLİK)
YAŞ (AY) : 5-6 YAŞ (60-72AY)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Sosyal Duygusal Gelişim
Kazanım 10: Sorumluluklarını yerine getirir.
Göstergeleri: Sorumluluk almaya istekli olduğunu gösterir.
Üstlendiği sorumluluğu yerine getirir.
Sorumluluklar yerine getirilmediğinde olası sonuçları söyler.
Dil Gelişimi
Kazanım 7: Dinlediklerinin/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Dinledikleri/izlediklerini açıklar.
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar.
Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir.
Dinledikleri/izlediklerini başkalarına anlatır.
Kazanım 10: Görsel materyalleri okur.
Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler.
Görsel materyalleri açıklar.
Görsel materyallerle ilgili sorulara cevap verir.
Kazanım 11: Okuma farkındalığı gösterir.
Göstergeleri: Çevresinde bulunan yazılı materyaller hakkında konuşur.
Yetişkinden kendisine kitap okumasını ister.
Okumayı taklit eder.
Bilişsel Gelişim
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler.
ÖĞRENME SÜRECİ: Çocuklar öğrenme merkezlerindeyken öğretmen farklı bir yerde bezden 2 çanta hazırlar.( Hem dikkat çekmek, hem merak uyandırmak, hem de günde 2 öğrenin anlatmasını sağlamak amacı ile 2 çanta hazırlanır.) İlgi ve merakını çekip soru soran çocuklara 'Bunu sizin için hazırlıyorum daha sonra açıklayacağım.' şeklinde kısa cevap verilir. Günün sonunda yapılan değerlendirme zamanında çantanın ne işe yarayacağı anlatılır. Çantanın ''sorumluluk çantası'' olduğu, çantayı her gün bir çocuğun eve götüreceği söylenir. Her gün çantaya eve götürmeden önce farklı bir kitap konulur. Çocukların anne ve babalarıyla kitabın resimlerini incelemeleri, onlardan kitabı kendisine okumalarını istemeleri, ertesi gün de okula gelirken kitabı mutlaka getirmeleri gerektiği söylenir. Kitapları çok dikkatli kullanmaları ve sayfalarına özen göstermeleri gerektiği vurgulanır. Sınıfta çocukları temsil eden simgelerin olduğu çizelge oluşturulur ve bu çizelgeye işaretlenerek çantanın dönüşümlü kullanımı sağlanır. Çanta ve içindeki kitap hangi çocuğa gittiyse çizelge üzerinde simge çocuk tarafından çizilerek kaydedilir. Çantayı ve kitabı evine götürüp ailesi ile inceleyen her çocuk ertesi gün kitaptaki öyküyü arkadaşlarına anlatacaktır. Her çocuğun ''Sorumluluk Çantası''nın kullanılma sistemine uyulmadığı takdirde olabilecekler hakkında konuşulması sağlanır.
SÖZCÜKLER: Sorumluluk, çizelge, simge
KAVRAMLAR: Dün, Bugün, Yarın
MATERYALLER: Çanta, Kitap
DEĞERLENDİRME SORULARI:
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışılmıştır. Yapılan etkinlikte kullanılan materyaller çocukların ilgisini çekmiştir.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanılmaya özen gösterilmiştir.
PROGRAM AÇISINDAN: Planlamada alınan kazanım ve göstergelere ulaşılmıştır. Planlanan süre yeterli gelmiştir.
GENEL DEĞERLENDİRME: Planın tamamı uygulandı. Uygulama aşamasında herhangi bir problem ile karşılaşılmadı. Etkinliklerin gün içerisindeki dağılımında aktif pasif dengesi kurulmuştur. Etkinlik çeşitliliğine dikkat edilmiştir. Geçişlerin akıcılığına dikkat edilmiştir. Hazırlanan planın hemen hemen her alana hizmet etmesi sağlanmıştır.
AİLE KATILIMI: Aile çocuğa kitabı okur. Aile çocuk ile birlikte kitabın resimlerini inceler.
UYARLAMA: Sınıfta dil ve konuşma bozukluğu olan bir öğrenci varsa kitap anlatılacağı zaman pandomim yapabilir.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Sosyal Duyusal Gelişim (Sorumluluk Duygusu Geliştirme)
ETKİNLİK PLANI 6
ETKİNLİK ADI: KÖPEK UÇMAK İSTEMİŞ
ETKİNLİK TÜRÜ: Türkçe-Müzik-Sanat (Bütünleştirilmiş Etkinlik)
YAŞ (AY) : 4 yaş (48 Ay)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Bilişsel Gelişim
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler. Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.
Dil Gelişimi
Kazanım 4: Konuşurken dil bilgisi yapılarını kullanır.
Göstergeleri:
Cümle kurarken isim kullanır.
Cümle kurarken fiil kullanır.
Cümle kurarken sıfat kullanır.
Cümle kurarken bağlaç kullanır.
Cümle kurarken çoğul ifadeler kullanır.
Kazanım 8: Dinlediklerini, izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Dinledikleri/izlediklerini müzik yoluyla ifade sergiler.
Motor Gelişim
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri:
Malzemeleri keser, yapıştırır.
Malzemeleri değişik şekillerde katlar.
ÖĞRENME SÜRECİ:
Her bir çocuğa 9 adet çubuk,yapıştırıcı,makas ve daha önceden öğretmen tarafından çizilmiş köpek kalıpları çocuklara kesmeleri için verilir. Her çocuk kendi köpeğini keser. Daha sonra köpeklerini süslemeleri için kurdele rengi seçerler. Kurdeleleri ve Çubukları köpeğin gövdesine gelecek şekilde yapıştırırlar. Daha sonra öğretmen her çocuğun faaliyetinin üzerine küçük bir keçe parçası keser ve isimlerini yazıp etkinliğe silikon tabancası yardımı ile yapıştırır. Sanat etkinliği bitiminde etkinlikler incelenerek köpekler hakkında sohbet edilir. Nasıl ses çıkardığı, nasıl çoğaldıkları, ne ile beslendikleri hakkında sohbet edilir. Ardından 'köpek uçmak istemiş' adlı şarkı çocuklara dinlettirilir. Daha sonra çocuklarla birlikte söylenir.
KÖPEK UÇMAK İSTEMİŞ ŞARKISI
Köpek uçmak istemiş, bir gün kargaya gitmiş
Karga ona anlatmış, bizimki de inanmış
Tırmanmış koşa koşa balkonun kenarına
Açmış bacaklarını, dikmiş kulaklarını
Havlamış bir kaç kere, atmış kendini yere
Köpek ölmüş vah vah vah. Kargada gülmüş hah hah hah.
SÖZCÜKLER: Köpek, beslenmek, yaşamak
KAVRAMLAR: Önce, şimdi, sonra, gece, gündüz
MATERYALLER: Keçe, makas, yapıştırıcı, çubuk, kurdele
DEĞERLENDİRME SORULARI:
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmıştır. Müzik etkinliği çocukların çok hoşlarına gitti. Etkinlikte kullanılan materyaller çocukların ilgisini çekti.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlik sırasında değişik materyaller kullanılmaya özen gösterilmiştir. Hazırlanan etkinlikler çocukların ilgi ve yeteneklerine uygundur.
PROGRAM AÇISINDAN: Planın tamamı uygulandı. Uygulama aşamasında herhangi bir problem ile karşılaşılmadı. Bütünlük içeren bir plandı. Kullanılan materyaller etkinliklerle örtüştü.
GENEL DEĞERLENDİRME: Hedeflenen amaç ve kazanımlara uyulmuştur. Belirlenen süre yeterli gelmiştir. Çocukların ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurularak etkinlik uygulanmıştır.
AİLE KATILIMI: Çocuk aile ile birlikte köpeklerle ilgili bir belgesel izler.
UYARLAMA: Sınıfta işitme zorluğu yaşayan bir çocuk varsa öğretmen etkinliği müziği ritim tutturarak, jest, mimik ve beden dili kullanarak, gerektiği takdirde X öğrenci ile birlikte etkinliği anlatarak destekler.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Bilişsel Gelişim (Dikkat), Hayvan Sevgisi
ETKİNLİK PLANI 7
ETKİNLİK ADI: Dala bir kuş konmuş
ETKİNLİK TÜRÜ: Okuma Yazmaya Hazırlık + Oyun + Sanat (Bütünleştirilmiş Sanat Etkinliği)
YAŞ (AY) : 4 Yaş (48 Ay)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Bilişsel Gelişim
Kazanım 10: Mekanda konumla ilgili yönergeleri uygular.
Göstergeleri: Nesnenin mekandaki konumunu söyler.
Yönergeye uygun olarak nesneyi doğru yere yerleştirir.
Mekanda konum alır.
Dil Gelişimi
Kazanım 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir.
Motor Gelişim
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Malzemeleri keser, kalemi doğru tutar, kalem kontrolünü sağlar, çizgileri istenilen nitelikte çizer.
ÖĞRENME SÜRECİ: Minik kuş isimli parmak oyunu öğretmen tarafından söylenir. Ardından çocuklara tekrarlatılır.
Minik Kuş
Dala bir kuş konmuş (Uçma hareketi yapılır.)
Yalnızlıktan sıkılıyormuş
Sağa bakmış kimseyi görememiş(Sağ tarafa bakılır.)
Sola bakmış kimseyi görememiş ( Sol tarafa bakılır.)
Biraz daha beklemiş
Tekrar sola bakmış mavi bir kuşun uçtuğu görmüş (Sola bakılır uçma hareketi yapılır.)
Sağa bakmış sarı bir kuşun uçtuğunu görmüş (Sağa Bakılır Uçma Hareketi Yapılır.)
Onları görünce çok sevinmiş (Gülümsenir.)
İki kuş yanına gelmiş
Biri sağ biri sol tarafına konmuş (Sağ ve sol taraf gösterilir.)
Minik kuş artık sıkılmıyormuş (Baş sağa sola sallanır.)
Çocuklarla yönler hakkında konuşulur. Sağ ve sol yönün neresi olduğu anlatılır. Çocuklara “sağ tarafınızdaki arkadaşınızın elini tutun” der. Daha sonra “sol tarafınızda duran arkadaşınızın elini tutun” der. Öğretmen sağ sol oyunu için açıklama yapar. Şarkının sözlerine göre hareket edilmesi gerektiği vurgulanır.
Biz Dans Ederiz
Sağ eller havada böyle döneriz (Çocukların sağ elleri havaya kaldırmaları, sol elleri belde etraflarında dönmeleri sağlanır.)
Döneriz döneriz böyle döneriz
Sol eller havada döneriz(Çocukların sol elleri havaya kaldırmaları, sağ elleri belde etraflarında dönmeleri sağlanır.)
Döneriz döneriz böyle döneriz
Sağ ayaklar yukarıda böyle sekeriz (Sağ ayaklar kaldırılır, çocuklar sekerek öne arkaya ilerler.)
Sekeriz sekeriz böyle sekeriz
Sol ayaklar yukarıda böyle sekeriz (Sol ayaklar kaldırılır, çocuklar sekerek öne arkaya ilerler.)
Sekeriz sekeriz böyle sekeriz
Sağ kollar bellerde dans ederiz (Sağ el belde etraflarında dönülür.)
Ederiz ederiz dans ederiz
Sol kollar bellerde dans ederiz (Sol el belde etraflarında dönülür.)
Ederiz ederiz dans ederiz
Sağ el yukarıda işte sol elde yanında (Sağ el sol el başın üzerinde yan yana getirilir ve alkışlanır.)
El çırpar el çırpar eğleniriz
El çırpar el çırpar eğleniriz (Oldukları yerde zıplarlar el çırparlar.) (S.TABAR)
Oyunun bitiminde çalışma masalarına oturulur. Çocuklara sanat etkinliği olarak papağan çizili keçeler verilir ve kesmeleri istenir. Ardından papağanın, gözleri, ve gagası kesilmesi için verilir. Kesme işlemi bittikten sonra yapıştırıcı ile parçalar birleştirilerek etkinlik tamamlanır.
SÖZCÜKLER: Papağan
KAVRAMLAR: Sağ, Sol
MATERYALLER: Makas, Yapıştırıcı, Keçe,
DEĞERLENDİRME SORULARI:
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışıldı. Yapılan etkinliklerde kullanılan materyaller çocukların ilgilerini çekti ve etkinliğe aktif olarak katılmalarını sağladı. Oyun etkinliği çocukların çok hoşlarına gitti. Program çocukların gelişim alanlarına uygun olarak hazırlandı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanmaya ve hazırlanan etkinliğin çocukların ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak hazırlamaya dikkat edildi. Dolayısıyla çocukların ilgi ve dikkati yapılan etkinliklere çekilmede başarılı olundu.
PROGRAM AÇISINDAN: Çocuklara etkinliklerde aktif rol almaları için bir takım fırsatlar yaratılmaya çalışıldı. Bunu sağlayabilmek için genellikle soru-cevap yöntemi kullanıldı.
Planlamada alınan amaç ve kazanımlara ulaşılmaya çalışıldı.
GENEL DEĞERLENDİRME: Etkinliklerin gün içindeki dağılımında aktif ve pasif dengesi kurulmaya çalışıldı. Geçişlerin akıcılığına dikkat edildi. Hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet vermesine dikkat edildi. Etkinlik çeşitliliğine dikkat edildi.
AİLE KATILIMI: Aile çocuk ile papağanlarla ilgili bir belgesel izler ve üzerine sohbet ederler.
UYARLAMA: Sınıfta ortapedik yetersizliği olan bir çocuk varsa etkinlik yerde halının üzerinde oturularak yapılır.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Sosyal Duygusal Gelişim (Hayvan Sevgisi)
ETKİNLİK PLANI 8
ETKİNLİK ADI: MERAKLI CİVCİVLER
ETKİNLİK TÜRÜ: SANAT+MÜZİK ETKİNLİĞİ (BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ ETKİNLİK)
YAŞ (AY) : 5 YAŞ (60 AY)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Motor Gelişim
Kazanım 4: küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Nesneleri keser.
Nesneleri yapıştırır.
Nesneleri yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirir.
Bilişsel Gelişim
Kazanım 1: Nesne/durum olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne durum olaya odaklanır.
Dikkatini çeken nesne durum olaya yönelik sorular sorar.
KAZANIM 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Nesne durum olayı bir süre sonra yeniden söyler
SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM
KAZANIM 7: Bir işi yada görevi başarmak için kendini güdüler.
Göstergeleri: Yetişkin yönlendirmesi olmadan bir işe başlar.
Başladığı işi zamanında bitirmek için çaba gösterir.
DİL GELİŞİMİ
KAZANIM 2: Sesini uygun kullanır.
Göstergeleri: Konuşurken şarkı söylerken nefesini doğru kullanır.
Konuşurken şarkı söylerken sesinin hızını ayarlar.
KAZANIM 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir.
Dinlediklerini izlediklerini açıklar.
Dinledikleri izledikleri hakkında yorum yapar.
ÖZBAKIM BECERİLERİ
KAZANIM 3: Yaşam alanlarında gerekli düzenlemeler yapar
Göstergeleri: Ev okuldaki eşyaları temiz ve özenle kullanır.
Ev okuldaki eşyaları toplar.ev okuldaki eşyaları yerleştirir.
ÖĞRENME SÜRECİ: Çocuklar sandalyelere geçer. Çocuklara meraklı civcivler adlı şarkı dinletilerek öğretilmeye çalışılır.
MERAKLI CİVCİVLER
La la la la la la la la la la la la
La la la la la la la la la la la la
Horoz tavuk civcivler kıra çıkmış gezerler
Horoz tavuk yorulmuş sorulardan boğulmuş
Bu ne şu ne o ne bu ne şu ne o ne
La la la la la la la la la la la la
La la la la la la la la la la la la
Duyarsız horoz tavuk gezmeye devam etmiş
Civcivde usanmadan soruları diretmiş
Bu ne şu ne o ne bu ne şu ne o ne
La la la la la la la la la la la la
La la la la la la la la la la la la
Horoz tavuk yorulmuş ortacıda yorulmuş
Civcivleri toplayıp hemen kümese tıkmış
Bu ne şu ne o ne bu ne şu ne o ne
La la la la la la la la la la la la
La la la la la la la la la la la la
Şarkı bittikten sonra çocuklara civcivin oluşumu ile ilgli video izletilerek video bittikten sonra izledikleri hakkında çocuklarla konuşulur. Ardından daha öncesinden, keçeden civciv çizimleri çocuklara dağıtılır ve kesilir. Kesilen civciv parçaları birleştirilerek yapıştırılır.
SÖZCÜKLER: Civciv
KAVRAMLAR: Sarı
MATERYALLER: Yapıştırıcı, keçe, kalem
DEĞERLENDİRME SORULARI:
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışıldı. Yapılan etkinliklerde kullanılan materyaller çocukların ilgilerini çekti ve etkinliğe aktif olarak katılmalarını sağladı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanmaya ve hazırlanan etkinliğin çocukların ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak hazırlamaya dikkat edildi.
PROGRAM AÇISINDAN: Çocuklara etkinliklerde aktif rol almaları için bir takım fırsatlar yaratılmaya çalışıldı. Bunu sağlayabilmek için genellikle soru-cevap yöntemi kullanıldı. Planlamada alınan amaç ve kazanımlara ulaşılmaya çalışıldı.
GENEL DEĞERLENDİRME: Etkinliklerin gün içindeki dağılımında aktif ve pasif dengesi kurulmaya çalışıldı. Geçişlerin akıcılığına dikkat edildi. Hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet vermesine dikkat edildi. Etkinlik çeşitliliğine dikkat edildi.
AİLE KATILIMI: Aile çocuk ile birlikte civcivler hakkında sohbet ederken çocuk civciv boyama kağıdını boyar.
UYARLAMA: Sınıfta dil ve konuşma bozukluğu olan bir çocuk varsa, öğretmen X öğrenci için pandomim tekniği kullanır.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Sosyal Duygusal Gelişim (Hayvan Sevgisi)
ETKİNLİK PLANI 9
ETKİNLİK ADI: Atlar Ormanda Yürüyor
ETKİNLİK TÜRÜ: Türkçe+Sanat Etkinliği (Bütünleştirilmiş Grup Etkinliği)
YAŞ (AY) : 4 Yaş (48 Ay)
KAZANIM GÖSTERGELER:
DİL GELİŞİMİ
Kazanım 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.
Kazanım 8:Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir.
Kazanım 10: Görsel materyalleri okur.
Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler.
Görsel materyalleri açıklar.
ÖZ BAKIM BECERİLERİ
Kazanım 7: Kendini tehlikelerden ve kazalardan korur
Göstergeleri: Tehlikeli olan durumları söyler.
Kendini tehlikelerden ve kazalardan korumak için yapılması gerekenleri söyler.
Temel güvenlik kurallarını bilir.
ÖĞRENME SÜRECİ: Öğretmen çocukları masalara oturtur. Ardından bugün at sanat etkinliği yapılacağını çocuklara anlatır ve atlar hakkında sohbet edilir,çocuklara atlar hakkında bilgiler verilir. Öncesinden hazırlanan at çizimi kalıpları çocuklara verilir ve kesmeleri istenir. Parçalar kesildikten sonra öğretmen kesilen parçaları toplayıp silikon tabancası yardımı ile yapıştırma işlemini gerçekleştirir.Ardından atın yelesi öğretmen tarafından yapılır. Atlar hazır olduğunda çocuklar ellerindeki atlarla birlikte parmak oyununa geçilir.
# ATLAR ORMANDA YÜRÜYOR #
Atlar yavaş yavaş ormanda gidiyor, (Eller dizlere vurulur.)
Atlar hızlandı, (Eller dizlere hızlı hızlı vurulur.)
Taşlığa geldi, (Eller göğse vurulur.)
Çimenliğe geldi, (Avuç içleri birbirine sürtülür.)
Bataklığa geldi, (Ağızdan, dil damağa vurularak lak lak diye ses çıkarılır.)
Atlar patikadan atlıyor, (Eller havaya kaldırılıp, hızla dizlere doğru indirilerek, vurulur.)
Hoooooppp güüüümmmmm.
SÖZCÜKLER: At
KAVRAMLAR: Yele
MATERYALLER: Keçe, silikon tabancası, makas, kalem
DEĞERLENDİRME SORULARI:
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocukların merak düzeyleri üst seviyedeydi bu da etkinliklerde eğlenceli vakit geçirmelerini tetikledi. Oyun etkinliği çocukların çok hoşlarına gitti. Program çocukların gelişim alanlarına uygun olarak hazırlandı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanmaya dikkat edildi. Ayrıca hazırlanan etkinlikler çocukların ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak hazırlandı.
PROGRAM AÇISINDAN:Planın tamamı uygulandı. Uygulama aşamalarında herhangi bir problemle karşılaşılmadı. Plan aktiflik pasiflik dengesi göz önünde bulundurularak hazırlandığı için ne çok yorucu ne çok sıkıcıydı.
GENEL DEĞERLENDİRME: Etkinlikler arası bağlantılar iyi bir şekilde kuruldu. Bütünlük içeren bir plandı. Tahmini etkinlik süreleri uygundu. Kullanılan materyaller etkinliklerle örtüştü.
AİLE KATILIMI: Atlarla ilgili bir anınız var ise çocuğunuz ile paylaşınız, sohbet ediniz.Ardından kağıt etkinliğini yapınız.
UYARLAMA: Sınıfta dil ve konuşma bozukluğu olan bir öğrenci varsa, etkinlik pandomim, jest ve beden dili ile bireyselleştirilebilir.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Bilişsel Gelişim + Sosyal Duygusal Gelişim (Hayvan Sevgisi)
ETKİNLİK PLANI 10
ETKİNLİK ADI: 8 Mart Kadınlar Günü Etkinliği (Anahtarlık ve Mektup)
ETKİNLİK TÜRÜ: Sosyal Duygusal Gelişim + Türkçe Dil + Sanat (Bütünleştirilmiş Etkinlik)
YAŞ (AY) :6 Yaş (72 Ay)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Bilişsel Gelişim
KAZANIM 1 : Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.
Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.
Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.
KAZANIM 2: Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayın ipuçlarını söyler.
İpuçlarını birleştirerek tahminini söyler.
DİL GELİŞİMİ
KAZANIM 2: Sesini uygun kullanır.
Göstergeleri: Konuşurken/şarkı söylerken nefesini doğru kullanır.
Konuşurken/şarkı söylerken sesinin tonunu ayarlar.
Konuşurken/şarkı söylerken sesinin hızını ayarlar.
MOTOR GELİŞİM
KAZANIM 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Nesneleri toplar.
Malzemeleri keser.
Malzemeleri yapıştırır.
SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM
KAZANIM 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.
Özgün özellikler taşıyan ürünler oluşturur.
KAZANIM 4: Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar.
Göstergeleri: Başkalarının duygularını söyler.
Başkalarının duygularının nedenlerini söyler.
Başkalarının duygularının sonuçlarını söyler.
ÖZBAKIM BECERİLERİ
KAZANIM 3: Yaşam alanlarında gerekli düzenlemeler yapar.
Göstergeleri: Ev/okuldaki eşyaları temiz ve özenle kullanır.
Ev/okuldaki eşyaları toplar.
ÖĞRENME SÜRECİ: Çocuklar masalara oturulur. Günün anlam ve önemini belirten konuşma yapılır. Ardından çocukların merak ettiği sorular cevaplanır. Daha sonra etkinliğe geçilir. 1 adet anahtarlık ve bir mektup hazırlanacağı söylenir. Gerekli malzemeler çocuklara dağıtılır. Ardından önceden hazırlanmış olan kalıplar çocuklara dağıtılır ve kesmeleri istenir. Burada dikkat edilmesi gereken yer ince kesim isteyen yerleri öğretmenin kesmesidir. Geri kalan yerleri çocuklar keser. Ardından yapıştırma işlemine geçilir. Parçalar birleştirilir ve etkinlik tamamlanır. Öğretmen etkinlikleri toplar ve üzerine çocuğun ismini yazar, anahtarlık takar. Sanat etkinliği bitiminde türkçe dil etkinliğine geçilir ve çocuklarla birlikte öğretmen mektup yazmaya başlar. Çocuklara fikirleri sorulur. (Sizce ne yazalım ?, Ne yazmamı istersiniz? vs.) Mektup yazıldıktan sonra etkinlik annelerine götürmek üzere çocuklara verilir.
SÖZCÜKLER: Anahtarlık, Ayakkabı, Mektup
KAVRAMLAR: Renkler ve Duygular
MATERYALLER: Keçe, Yapıştırıcı, Kart, Kalem, Anahtarlık
DEĞERLENDİRME SORULARI:
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışıldı. Yapılan etkinliklerde kullanılan materyaller çocukların ilgilerini çekti ve etkinliğe aktif olarak katılmalarını sağladı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanmaya ve hazırlanan etkinliğin çocukların ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak hazırlamaya dikkat edildi. Dolayısıyla çocukların ilgi ve dikkati yapılan etkinliklere çekilmede başarılı olundu.
PROGRAM AÇISINDAN: Planlamada alınan amaç ve kazanımlara ulaşılmaya çalışıldı. Etkinliklerin gün içindeki dağılımında aktif ve pasif dengesi kurulmaya çalışıldı. Geçişlerin akıcılığına dikkat edildi. Hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet vermesine dikkat edildi. Etkinlik çeşitliliğine dikkat edildi.
GENEL DEĞERLENDİRME: Planın tamamı uygulandı. Uygulama aşamalarında herhangi bir problemle karşılaşılmadı. Plan aktiflik pasiflik dengesi göz önünde bulundurularak hazırlandı.
AİLE KATILIMI: Anne hazırlanan etkinliğe karşı duygu ve düşüncelerini içeren geleceğe dair çocuğuna bir mektup yazar.
UYARLAMA: Sınıfta otizm spektrum bozukluğu olan bir çocuk var ise, etkinlik öğretmen desteği ile yapılır, mektup öğretmen tarafından yazılır, etkinlik öğretmen tarafından desteklenir.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Sosyal Duygusal Gelişim (İnsan Sevgisi)
ETKİNLİK ADI: ÜLKELER PROJESİ
ETKİNLİK TÜRÜ: PROJE ETKİNLİĞİ
YAŞ (AY) : 6 Yaş (72 Ay)
KAZANIM GÖSTERGELER:
BİLİŞSEL ALAN
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne /durum/olaya odaklanır.
Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.
Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.
Kazanım 2:Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayın ipuçlarını söyler.
İpuçlarını birleştirerek tahminini söyler.
Gerçek durumu inceler.
Tahmini ile gerçek durumu karşılaştırır.
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler.
Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler.
Göstergeleri: Nesne/varlığın adını söyler.
Nesne/varlığın rengini söyler.
Nesne/varlığın şeklini söyler.
Kazanım 8: Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır.
Göstergeleri: Nesne/varlıkların rengini ayırt eder, karşılaştırır.
Nesne/varlıkların şeklini ayırt eder, karşılaştırır.
Kazanım 10: Mekânda konumla ilgili yönergeleri uygular.
Göstergeleri: Nesnenin mekândaki konumunu söyler.
Yönergeye uygun olarak nesneyi doğru yere yerleştirir.
Mekânda konum alır.
Harita ve krokiyi kullanır.
Kazanım 13: Günlük yaşamda kullanılan sembolleri tanır.
Göstergeleri: Verilen açıklamaya uygun sembolü gösterir.
Gösterilen sembolün anlamını söyler.
Kazanım 17: Neden-sonuç ilişkisi kurar.
Göstergeleri: Bir olayın olası nedenlerini söyler.
Bir olayın olası sonuçlarını söyler.
Kazanım 18: Zamanla ilgili kavramları açıklar.
Göstergeleri: Olayları oluş zamanına göre sıralar.
Zaman ile ilgili kavramları anlamına uygun şekilde açıklar.
DİL GELİŞİMİ
Kazanım 1: Sesleri ayırt eder.
Göstergeleri: Sesin geldiği yönü söyler.
Sesin kaynağının ne olduğunu söyler.
Sesin özelliğini söyler.
Sesler arasındaki benzerlik ve farklılıkları söyler.
Verilen sese benzer sesler çıkarır.
Kazanım 2: Sesini uygun kullanır.
Göstergeleri: Konuşurken/şarkı söylerken nefesini doğru kullanır.
Konuşurken/şarkı söylerken sesinin tonunu ayarlar.
Konuşurken/şarkı söylerken sesinin hızını ayarlar.
Konuşurken/şarkı söylerken sesinin şiddetini ayarlar.
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır.
Göstergeleri: Konuşma sırasında göz teması kurar.
Jest ve mimikleri anlar.
Konuşurken jest ve mimiklerini kullanır.
Konuşmayı başlatır.
Konuşmayı sürdürür.
Konuşmayı sonlandırır.
Konuşmalarında nezaket sözcükleri kullanır.
Sohbete katılır.
Konuşmak için sırasını bekler.
Duygu, düşünce ve hayallerini söyler.
Kazanım 6: Sözcük dağarcığını geliştirir.
Göstergeleri: Dinlediklerinde yeni olan sözcükleri fark eder ve sözcüklerin anlamlarını sorar.
Sözcükleri hatırlar ve sözcüklerin anlamını söyler.
Yeni öğrendiği sözcükleri anlamlarına uygun olarak kullanır.
Kazanım 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir.
Dinledikleri/izlediklerini açıklar.
Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar.
Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir.
Dinledikleri/izlediklerini başkalarına anlatır.
Dinledikleri/izlediklerini resim yoluyla sergiler.
MOTOR GELİŞİM
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Nesneleri yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirir.
Malzemeleri keser.
Malzemeleri yapıştırır.
SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM
Kazanım 1: Kendisine ait özellikleri tanıtır.
Göstergeleri: Adını/soyadını söyler.
Yaşını söyler.
Fiziksel özelliklerini söyler.
Duyuşsal özelliklerini söyler.
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.
Kazanım 4: Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar.
Göstergeleri: Başkalarının duygularını söyler.
Başkalarının duygularının nedenlerini söyler.
Başkalarının duygularının sonuçlarını söyler.
Kazanım 8: Farklılıklara saygı gösterir.
Göstergeleri: Kendisinin farklı özellikleri olduğunu söyler.
İnsanların farklı özellikleri olduğunu söyler.
Kazanım 9: Farklı kültürel özellikleri açıklar.
Göstergeleri: Kendi ülkesinin kültürüne ait özellikleri söyler.
Kendi ülkesinin kültürü ile diğer kültürlerin benzer ve farklı özelliklerini söyler.
Farklı ülkelerin kendine özgü kültürel özellikleri olduğunu söyler.
Kazanım 10: Sorumluluklarını yerine getirir.
Göstergeleri: Sorumluluk almaya istekli olduğunu gösterir.
Üstlendiği sorumluluğu yerine getirir.
ETKİNLİK ADI: Köpeğimin Kemiği Nerede ?
ETKİNLİK TÜRÜ: Türkçe Dil Etkinliği + Sanat Etkinliği (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)
YAŞ (AY) : 5 Yaş (60 Ay)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Bilişsel Gelişim
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Eksilen ya da eklenen nesneyi söyler.
Kazanım 10: Mekanda konumla ilgili yönergeleri uygular.
Göstergeleri: Yönergeye uygun olarak nesneyi doğru yere yerleştirir.
Motor Gelişim:
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketleri yapar.
Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda yürür.
ÖĞRENME SÜRECİ:
Çocuklar sandalyelere otururlar. Çocukların karşısına bir masa konur. Üzerine değişik oyuncaklar konur. (Lego, küçük top, tahta, blog,vs) Çocuklardan bir ebe (köpek) seçilir. Çocuklara 'bunlar minik köpeğimizin oyuncakları. Şimdi köpeğimiz dışarda dolaşırken biz onun bir oyuncağını saklayacağız. Köpeğimiz buraya geldiğinde hangi oyuncağının olmadığını bulmaya çalışacak' denir. Ebe nesnelere bakarak hangisinin eksik olduğunu bulmaya çalışır. Çocuklar oyun alanına alınır. 'Uyu köpeğim uyu' oyununu oynamak için el ele tutuşulur. Dairenin ortasına bir sandalye konur, altınada bir eşya yerleştirilir. Çocuklar arasından gönüllü bir ebe seçilir bu köpek olur. Ebe ortadaki sandalyeye oturtulur. Sandalyenin altına yerleştirilen eşya ya da köpeğin kemiği olur. Oyuncular hep beraber 'uyu köpeğim uyu' dediği zaman köpek gözlerini yumar. Bu sırada bir öğrenciye işaret edilir. O da sessiz adımlarla sandalyenin altındaki kemiği alır, yerine döner. Çocuklar 'uyan köpeğim uyan' diye seslenir. Çocuk sandalyeden kalkar, kemiğini alan oyuncuyu bulmaya çalışır. Üç arkadaşınıda kemiği bulmazsa aç köpek olur yeniden sandalyesine döner. Oyun bitiminde çocuklar yerlerine geçer ve sanat faaliyetine başlanır. Çocuklara yapılacak sanat faaliyeti anlatılır. Ardından her bir çocuk için önceden çizimi yapılmış köpek kalıpları verilir. Çocuklardan bu parçaları kesmeleri istenir. Çocuklar parçaları kesip bitirdikten sonra öğretmene sıra ile getirirler. Öğretmen her çocuktan aldığı parçaların arkasına çocuğun ismini yazar ve parçaları silikon tabancası yardımı ile yapıştırır. Çıkış saati geldiğinde çocuklara faaliyetleri verilir.
SÖZCÜKLER: Köpek
KAVRAMLAR: Tek, çift, arka, ön,
MATERYALLER: Sınıfta bulunan nesneler, keçe, silikon tabancası, kalem, makas
DEĞERLENDİRME SORULARI:
- Oynadığımız oyunun adı neydi ?
- Oyunda hangi malzemeleri kullandık ?
- Oyun sırasında neler hissettiniz ?
- Daha önce bu oyuna benzeyen başka bir oyun oynadık mı ?
- Bu oyunu tekrar oynamak ister misiniz ?
- Sanat etkinliği faaliyetimizi beğendiniz mi ?
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışılmıştır. Yapılan etkinliklerde kullanılan materyaller çocukların ilgilerini çekti ve etkinliğe aktif olarak katılmaları sağlandı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanılmaya çalışılmıştır. Hazırlanan etkinliğin çocukların ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurularak hazırlanmaya dikkat edilmiştir.
PROGRAM AÇISINDAN: Çocuklara etkinliklerde aktif rol almaları için fırsatlar verilmiştir. Planlamada alınan amaç ve kazanımlara ulaşılmıştır.
GENEL DEĞERLENDİRME: Geçişlerin akıcılığına dikkat edilmiştir. Hazırlanan etkinliklerin tüm gelişim alanlarına hizmet vermesine dikkat edilmiştir. Etkinlik çeşitliliğine dikkat edilmiştir. Planlanan süre yeterli gelmiştir.
AİLE KATILIMI: Çocuk ailesi ile birlikte köpeklerin özellikleri ile ilgili araştırma yapar, sohbet eder.
UYARLAMA: Sınıfta özel öğrenme bozukluğu olan bir öğrenci varsa etkinlik aşamasında öğretmen X öğrenci için yapılacak olan faaliyetleri fiili olarak sık sık tekrarlar, etkinliği çocuklara anlatırken jest, mimik ve beden dili kullanır ve etkinliği uygulamalı olarak gösterir.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Bilişsel Gelişim ( Dikkat ) , Hayvan sevgisi
ETKİNLİK PLANI 2
ETKİNLİK ADI: BENİM BAYKUŞUM
ETKİNLİK TÜRÜ: DRAMA+SANAT+TÜRKÇE (BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ ETKİNLİK)
YAŞ (AY) : 5-6 YAŞ (60-72 AY)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Bilişsel Gelişim
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler.
Göstergeleri: Nesne/varlığın adını, rengini söyler.
Dil Gelişimi
Kazanım 7: Dinlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir.
Motor Gelişim
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Yırtar, yapıştırır.
Sosyal-Duygusal Gelişim
Kazanım 7: Bir işi ya da görevi başarmak için kendini güdüler.
Göstergeleri: Başladığı işi bitirmek için çaba gösterir.
ÖĞRENME SÜRECİ: Öğretmen çocuklardan gözlerini kapatmalarını ister. Ardından baykuş isimli hikaye baykuş sesleri eşliğinde okunur.
''-Merhaba benimle tanışmak ister misiniz? Ben bir baykuşum. Benim gözlerim kocamandır. Yüzümün büyük kısmını kaplıyor. Gözlerimin sabit olduğunu bilmiyorsanız söyleyeyim hemen. Yani bu gözlerimizi hiç sağa sola oynatamadığımız anlamına geliyor. Gözlerim sabit ama ben yine de sağımı solumu arkamı görebiliyorum. Nasıl mı ? Kafamı 300 dereceye kadar çevirebiliyor ve her yeri görebiliyorum. Gözlerim çok iyi görüyor. Kulaklarımda çok iyi duyuyor. En ufak sesleri bile duyabildiğimi söylemem gerekiyor. Avımı göremesem bile çıkardığı seslerden onu bulabiliyorum. Kulaklarımın hassas olması, karlı havalarda da çok işime yarıyor. Çünkü yağan kar, yiyeceklerin üstünü kapatıyor. Benim ise keskin kulaklarım sayesinde yemek bulmam kolaylaşıyor. Avımı bulurken çok sessiz olmam gerekiyor. Kanatlarımdaki tüyler sayesinde oldukça sessiz uçabiliyorum. Hatta kuşlar arasında en sessiz uçan kuş benim. Herkes gece uykudayken ben uyumuyorum. Yemeğimi geceleri arıyorum. Geceleri havalar daha soğuk oluyor ama merak etmeyin ben üşümüyorum. Vücudumu kaplayan tüyler,üşümeme engel oluyor, beni sıcak tutuyor. Benim çeşitli baykuş arkadaşlarım var; büyük, üçük, beyaz renkli, gri renkli...Benim şimdi çok uykum geldi haydi şimdi siz uyanın bakalım çocuklar uyuma sırası bende artık. Söz en kısa zamanda tekrar geleceğim.Kendinize çok iyi bakın... '' Çocuklar uyanır ve baykuş hakkında sohbet edilir. Ardından çocuklarla birlikte sanat etkinliğine geçilir. Öğretmen çocuklara bugün baykuşumuz için çerçeve yapıcaz der ve etkinliği çocuklara anlatır. Öğretmen önceden hazırlanmış kare şeklinde keçeleri çocuklara kesmeleri için verir. Çocuklar kesme işlemini bitirdikten sonra baykuşlarını çerçevenin ortasına yapıştırırlar ve süsleme fastına geçilir. Her çocuk dilediği gibi çerçevesini süsler ve baykuşuna bir isim koyar.
SÖZCÜKLER: Baykuş
KAVRAMLAR: Kare, içinde, dışında, kenarında
MATERYALLER: Keçe, makas, yapıştırıcı, süslemek için malzemeler
DEĞERLENDİRME SORULARI:
- Baykuşlar gece uyurlar mı ?
- Baykuşlar üşür mü ?
- Renkli renkli baykuşlar olur mu ?
- Baykuş hikayesini sevdiniz mi ?
- Daha sonra baykuş yine gelsin mi ?
- Baykuş için hazırladığımız çerçevelerimizi beğendiniz mi ?
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışıldı. Yapılan etkinliklerde kullanılan materyaller çocukların ilgilerini çekti ve aktif rol almaları için fırsatlar verilmiştir.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için hikaye sırasında farklı ses tonları ve volümleri kullanılmıştır. Çocukların ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurulmuştur.
PROGRAM AÇISINDAN: Çocuklara etkinliklerde aktif rol almaları için fırsatlar verilmiştir. Etkinlik aralarında soru cevap yöntemi kullanılmıştır.
GENEL DEĞERLENDİRME: Planlamada alınan amaç ve kazanımlara ulaşılmıştır. Etkinliklerin gün içerisindeki dağılımında aktif, pasif dengesi kurulmuş, hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet vermesine dikkat edilmiştir. Planın tamamı uygulanmıştır.
AİLE KATILIMI: Çocuklar aile ile birlikte baykuşlarla ilgili bir belgesel izler ve boyama çalışması yaparlar.
UYARLAMA: Sınıfta atipik otizm sendormlu bir çocuk varsa öğretmen hikayeyi X öğrenciye daha yakın olarak, daha açıklayıcı, jest, mimik ve beden dili kullanarak, resimler ile destekleyerek, baykuş sesleri eşliğinde anlatır.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Bilişsel Gelişim (Hayal gücü geliştirme), Motor Gelişim (küçük kas)
ETKİNLİK PLANI 3
ETKİNLİK ADI: KRAL VE MUHAFIZLAR
ETKİNLİK TÜRÜ: OYUN+SANAT+TÜRKÇE ETKİNLİĞİ (BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ ETKİNLİK)
YAŞ (AY) : 6 YAŞ (72 AY)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Bilişsel Gelişim
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler.
Dil Gelişimi
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır.
Göstergeleri: Konuşma sırasında göz teması kurar.
Konuşmayı başlatır.
Konuşmayı sürdürür.
Konuşmayı sonlandırır.
Kazanım 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Dinledikleri/izlediklerini açıklar.
Motor Gelişim
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketleri yapar.
Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda yürür.
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketler yapar.
Göstergeleri: Malzemeleri keser, yapıştırır.
Sosyal Duygusal Gelişim
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.
Özbakım Becerileri
Kazanım 1: Bedeniyle ilgili temizlik kurallarını uygular.
Göstergeleri: Elini/yüzünü yıkar.
ÖĞRENME SÜRECİ: Çocuklar arasından bir kral ve iki muhafız seçilir. Kral oyun alanında belirlenmiş yerde durur. Muhafızlar ise onu korumaya çalışır. Kral ve muhafızlar halkın arasında yürüyüşe çıkarlar. Halk olan çocuklar krala dokunmaya çalışır. Ayrıca kralın elindeki altınlardan almaya çalışırlar. Bu sırada kral kendini, muhafızlar kralı korumaya çalışırlar.(kral eğilebilir) Krala dokunabilen çocuk kralla yer değiştirir. Oyun bu şekilde devam eder. Ardından öğretmen çocuklara sanat etkinliği faaliyeti yaptırmak için çocukları masalara oturttur. Çocuklara bugün ki kral ve muhafızlar oyunumuzun ardından kral tacı faaliyeti yapılacağı söylenir. Önceden hazırlanan kral tacı çizili kalıplar çocuklara verilir. Çocuklardan tacın sadece etrafını kesmeleri istenir. Tacın içerisindeki oymalar öğretmen tarafından kesilir. Çocuklar taçları kestikten sonra öğretmen çocuklara taçlarını süslemeleri için renkli taşlar ve yapıştırıcı verir. Her çocuk kendi zevki doğrultusunda taçlarını süsler ve bir sonraki kral ve muhafızlar oyununu oynamak için öğretmen tacın oymalarını keser, tacı çocukların kafa büyüklüğüne göre ayarlar ip takar. Daha sonra çocuklara taçlar verilir. Bir sonraki kral ve muhafızlar oyunu için çocuklardan taçlarını getirmeleri istenir.
SÖZCÜKLER: Taç
KAVRAMLAR: Küçük, büyük
MATERYALLER: Makas, yapıştırıcı, keçe, renkli taşlar
DEĞERLENDİRME SORULARI:
- Kral ve Muhafız oyununu sevdiniz mi ?
- Tekrar oynamak ister miydiniz ?
- Taçlarınızı nasıl süslediniz ?
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışıldı. Çocuklar etkinliklere zevkle katıldı. Yapılan etkinlikte kullanılan materyaller çocukların ilgisini çekti. Program çocukların ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurularak hazırlandı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlik sırasında değişik materyaller kullanılmaya özen gösterildi. Dolayısıyla çocukların ilgi ve dikkati yapılan etkinliklere çekilmede başarılı olundu.
PROGRAM AÇISINDAN: Çocuklara etkinliklerde rol alabilmeleri için fırsatlar verilmiştir. Planlamada alınan amaç ve kazanımlara uyulmaya çalışılmıştır.
GENEL DEĞERLENDİRME: Geçişlerin akıcılığına dikkat edilmiştir. Hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet etmesine dikkat edilmiştir. Planlanan süre yeterli gelmiş, etkinliklerin tamamı uygulanmıştır.
AİLE KATILIMI: Çocuk aile ile birlikte verilen ödevi yapar. Kral ve muhafız kelimeleri üzerine araştırma yapar, sohbet ederler.
UYARLAMA: Sınıfta atipik otizm sendromlu bir çocuk varsa öğretmen faaliyet sırasında çocuğun etkinliğine destek olur, görsellerle destekler.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Sosyal Duygusal Gelişim + Yaratıcılık
ETKİNLİK PLANI 4
ETKİNLİK ADI: BENİM ARKADAŞIM BALIK
ETKİNLİK TÜRÜ: OYUN+SANAT+MÜZİK (BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ GRUP ETKİNLİĞİ)
YAŞ (AY) : 3-4 YAŞ (36-48AY)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Dil Gelişimi
Kazanım 2: Sesini uygun kullanır.
Göstergeleri: Konuşurken/şarkı söylerken nefesini doğru kullanır.
Motor Gelişim
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketleri yapar.
Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda koşar.
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Nesneleri keser.
Kazanım 5: Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder.
Göstergeleri: Müzik ve ritim eşliğinde çeşitli hareketleri ardı ardına yapar.
ÖĞRENME SÜRECİ: Çocuklar oyun alanına ''el ele tutuşalım halkaya karışalım, haydi gülüm sende gel, oynayalım birlikte'' şarkısıyla daire şeklinde el ele tutuşurlar, yere otururlar, böylece küçük bir göl oluşturmuş olurlar. Çocuklara oyunun kuralları anlatılır. Daha önceden balık olarak seçilen çocuk dairenin içinde balık gibi yüzme takliti yapar. Bu sırada yine daha önceden Balıkçı Hasan olarak seçilen çocukda dairenin etrafında dönmeye başlar. Daireyi oluşturan çocuklar bu esnada Kırmızı Balık şarkısını söylerler ve şarkının öykünmesini yaparlar. Balık ve balıkçı Hasan rolündeki çocuklar şarkının sözlerine uygun şekilde hareket eder. Çocuklar şarkıyı birlikte söyleyebilecekleri ve balıkçı hasan olan çocuğun kırmızı balık olan arkadaşını yakalamaya çalışırken dikkatli olması söylenir. Çocuklardan biri kırmızı balık, biri balıkçı Hasan olur ve şarkı hep birlikte hareketleri öykünerek söylenir.
Kırmızı balık gölde, kıvrıla kıvrıla yüzüyor
Balıkçı Hasan geliyor, oltasını atıyor
Kırmızı balık dinle, sakın yemi yeme
Balıkçı seni tutacak, sepetine atacak
Kırmızı balık kaç kaç, kırmızı balık kaç kaç kaç.
Kırmızı balık olan çocuk kaçar ve balıkçı Hasan onu yakalamaya çalışır. Kırmızı balık yakalanmadan tekrar arkadaşının yanına oturmaya çalışır. Oyun biter ve çocuklar masalarına geçer dinlenirler. Ardından sanat faaliyeti başlar. Çocuklara bugün balıktan bir uyku arkadaşı yapıcaz der ve etkinlik anlatılır. Her çocuğa önceden balık çizimi yapılmış 2 renk puantiyeli kumaş verilir ve balıkları kesmeleri istenir. Çocuklar balıkları kestikten sonra balığın dudağı olacak dudak çizilmiş keçeler ve siyah kuyruk çizilmiş keçeler çocuklara dağıtılır ve kesmeleri istenir. Kesme işlemi bittikten sonra öğretmen her çocuğun balığını alır içine elyaf doldurur,kuyruk ve dudaklarıda ekleyip diker. En son işlem olarak balığın gözleri çizilir ve evet uyku arkadaşımız hazır denir çocuklara uyku arkadaşları dağıtılır, şarkı bir kez daha tekrarlanır.
SÖZCÜKLER: Balık, Olta, Yüzgeç
KAVRAMLAR: Kırmızı
MATERYALLER: Puantiyeli kumaş, makas, dikiş makinesi, kalem, keçe
DEĞERLENDİRME SORULARI:
- Biraz önce oynadığımız oyunda kimler vardı ?
- Oyunda senin rolün neydi ?
- Biraz önce X rolünü canlandırırken neler hissettiniz ?
- Yaptığımız uyku arkadaşını sevdiniz mi ?
ÇOCUK AÇISINDAN: Sanat etkinliğinde yapılan faaliyet için çocuklar çok heycanlıydı ve bir an önce bitmesi için sabırsızlanıyorlardı. Oyun etkinliği çocukların çok hoşuna gitti. Müzikle desteklenmesi çocukların ilgisini dahada arttırdı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Yapılan etkinliklerde hem öğretmen hem öğrenciler keyifli ve verimli vakit geçirmişlerdir. Öğretmen çocukların ilgi ve yetenekleri doğrultusunda uygulama yaptırmış, çocukların dikkat odağı olmuştur.
PROGRAM AÇISINDAN: Çocuklara etkinliklerde aktif rol almaları için fırsatlar verilmiştir. Planlanan süre yeterli gelmiştir.
GENEL DEĞERLENDİRME: Planlamada alınan kazanım ve göstergelere ulaşılmıştır. Hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet vermesi sağlanmıştır. (Dil,motor,sosyal,duygusal..) Geçişlerin akıcılığına dikkat edilmiştir.
AİLE KATILIMI: Ödev verilen sayfadaki balığı kırmızıya boyayınız.
UYARLAMA: Sınıfta işitme engeli olan bir çocuk varsa etkinlik öğretmen tarafından X öğreniye daha ayrıntılı bir şekilde, görsellerle desteklenerek, jest ve mimik, beden dili hareketleri ile birlikte desteklenir.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Bilişsel Gelişim+ Sosyal Duygusal Gelişim (Duygular)
ETKİNLİK PLANI 5
ETKİNLİK ADI: SORUMLULUK ÇANTASI
ETKİNLİK TÜRÜ: TÜRKÇE (AİLE KATILIMLI BİREYSEL ETKİNLİK)
YAŞ (AY) : 5-6 YAŞ (60-72AY)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Sosyal Duygusal Gelişim
Kazanım 10: Sorumluluklarını yerine getirir.
Göstergeleri: Sorumluluk almaya istekli olduğunu gösterir.
Üstlendiği sorumluluğu yerine getirir.
Sorumluluklar yerine getirilmediğinde olası sonuçları söyler.
Dil Gelişimi
Kazanım 7: Dinlediklerinin/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Dinledikleri/izlediklerini açıklar.
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar.
Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir.
Dinledikleri/izlediklerini başkalarına anlatır.
Kazanım 10: Görsel materyalleri okur.
Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler.
Görsel materyalleri açıklar.
Görsel materyallerle ilgili sorulara cevap verir.
Kazanım 11: Okuma farkındalığı gösterir.
Göstergeleri: Çevresinde bulunan yazılı materyaller hakkında konuşur.
Yetişkinden kendisine kitap okumasını ister.
Okumayı taklit eder.
Bilişsel Gelişim
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler.
ÖĞRENME SÜRECİ: Çocuklar öğrenme merkezlerindeyken öğretmen farklı bir yerde bezden 2 çanta hazırlar.( Hem dikkat çekmek, hem merak uyandırmak, hem de günde 2 öğrenin anlatmasını sağlamak amacı ile 2 çanta hazırlanır.) İlgi ve merakını çekip soru soran çocuklara 'Bunu sizin için hazırlıyorum daha sonra açıklayacağım.' şeklinde kısa cevap verilir. Günün sonunda yapılan değerlendirme zamanında çantanın ne işe yarayacağı anlatılır. Çantanın ''sorumluluk çantası'' olduğu, çantayı her gün bir çocuğun eve götüreceği söylenir. Her gün çantaya eve götürmeden önce farklı bir kitap konulur. Çocukların anne ve babalarıyla kitabın resimlerini incelemeleri, onlardan kitabı kendisine okumalarını istemeleri, ertesi gün de okula gelirken kitabı mutlaka getirmeleri gerektiği söylenir. Kitapları çok dikkatli kullanmaları ve sayfalarına özen göstermeleri gerektiği vurgulanır. Sınıfta çocukları temsil eden simgelerin olduğu çizelge oluşturulur ve bu çizelgeye işaretlenerek çantanın dönüşümlü kullanımı sağlanır. Çanta ve içindeki kitap hangi çocuğa gittiyse çizelge üzerinde simge çocuk tarafından çizilerek kaydedilir. Çantayı ve kitabı evine götürüp ailesi ile inceleyen her çocuk ertesi gün kitaptaki öyküyü arkadaşlarına anlatacaktır. Her çocuğun ''Sorumluluk Çantası''nın kullanılma sistemine uyulmadığı takdirde olabilecekler hakkında konuşulması sağlanır.
SÖZCÜKLER: Sorumluluk, çizelge, simge
KAVRAMLAR: Dün, Bugün, Yarın
MATERYALLER: Çanta, Kitap
DEĞERLENDİRME SORULARI:
- Size evde kim kitap okudu ?
- Kitabın kapağında neler vardı ?
- Kitabınızdaki kahramanlar kimlerdi ?
- Çantayı eve götürerek sorumluluk almak hoşunuza gitti mi ?
- Çantayı geri getirmeyi unutan arkadaşınız oldu mu ?
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışılmıştır. Yapılan etkinlikte kullanılan materyaller çocukların ilgisini çekmiştir.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanılmaya özen gösterilmiştir.
PROGRAM AÇISINDAN: Planlamada alınan kazanım ve göstergelere ulaşılmıştır. Planlanan süre yeterli gelmiştir.
GENEL DEĞERLENDİRME: Planın tamamı uygulandı. Uygulama aşamasında herhangi bir problem ile karşılaşılmadı. Etkinliklerin gün içerisindeki dağılımında aktif pasif dengesi kurulmuştur. Etkinlik çeşitliliğine dikkat edilmiştir. Geçişlerin akıcılığına dikkat edilmiştir. Hazırlanan planın hemen hemen her alana hizmet etmesi sağlanmıştır.
AİLE KATILIMI: Aile çocuğa kitabı okur. Aile çocuk ile birlikte kitabın resimlerini inceler.
UYARLAMA: Sınıfta dil ve konuşma bozukluğu olan bir öğrenci varsa kitap anlatılacağı zaman pandomim yapabilir.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Sosyal Duyusal Gelişim (Sorumluluk Duygusu Geliştirme)
ETKİNLİK PLANI 6
ETKİNLİK ADI: KÖPEK UÇMAK İSTEMİŞ
ETKİNLİK TÜRÜ: Türkçe-Müzik-Sanat (Bütünleştirilmiş Etkinlik)
YAŞ (AY) : 4 yaş (48 Ay)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Bilişsel Gelişim
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler. Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.
Dil Gelişimi
Kazanım 4: Konuşurken dil bilgisi yapılarını kullanır.
Göstergeleri:
Cümle kurarken isim kullanır.
Cümle kurarken fiil kullanır.
Cümle kurarken sıfat kullanır.
Cümle kurarken bağlaç kullanır.
Cümle kurarken çoğul ifadeler kullanır.
Kazanım 8: Dinlediklerini, izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Dinledikleri/izlediklerini müzik yoluyla ifade sergiler.
Motor Gelişim
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri:
Malzemeleri keser, yapıştırır.
Malzemeleri değişik şekillerde katlar.
ÖĞRENME SÜRECİ:
Her bir çocuğa 9 adet çubuk,yapıştırıcı,makas ve daha önceden öğretmen tarafından çizilmiş köpek kalıpları çocuklara kesmeleri için verilir. Her çocuk kendi köpeğini keser. Daha sonra köpeklerini süslemeleri için kurdele rengi seçerler. Kurdeleleri ve Çubukları köpeğin gövdesine gelecek şekilde yapıştırırlar. Daha sonra öğretmen her çocuğun faaliyetinin üzerine küçük bir keçe parçası keser ve isimlerini yazıp etkinliğe silikon tabancası yardımı ile yapıştırır. Sanat etkinliği bitiminde etkinlikler incelenerek köpekler hakkında sohbet edilir. Nasıl ses çıkardığı, nasıl çoğaldıkları, ne ile beslendikleri hakkında sohbet edilir. Ardından 'köpek uçmak istemiş' adlı şarkı çocuklara dinlettirilir. Daha sonra çocuklarla birlikte söylenir.
KÖPEK UÇMAK İSTEMİŞ ŞARKISI
Köpek uçmak istemiş, bir gün kargaya gitmiş
Karga ona anlatmış, bizimki de inanmış
Tırmanmış koşa koşa balkonun kenarına
Açmış bacaklarını, dikmiş kulaklarını
Havlamış bir kaç kere, atmış kendini yere
Köpek ölmüş vah vah vah. Kargada gülmüş hah hah hah.
SÖZCÜKLER: Köpek, beslenmek, yaşamak
KAVRAMLAR: Önce, şimdi, sonra, gece, gündüz
MATERYALLER: Keçe, makas, yapıştırıcı, çubuk, kurdele
DEĞERLENDİRME SORULARI:
- Köpekler nasıl ses çıkarırlar ?
- Evinde köpek besleyen var mı?
- Köpekler hızlı mı hareket eder, yavaş mı?
- Bir köpek sahiplenmek ister miydiniz ?
- Yaptığımız faaliyeti beğendiniz mi?
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmıştır. Müzik etkinliği çocukların çok hoşlarına gitti. Etkinlikte kullanılan materyaller çocukların ilgisini çekti.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlik sırasında değişik materyaller kullanılmaya özen gösterilmiştir. Hazırlanan etkinlikler çocukların ilgi ve yeteneklerine uygundur.
PROGRAM AÇISINDAN: Planın tamamı uygulandı. Uygulama aşamasında herhangi bir problem ile karşılaşılmadı. Bütünlük içeren bir plandı. Kullanılan materyaller etkinliklerle örtüştü.
GENEL DEĞERLENDİRME: Hedeflenen amaç ve kazanımlara uyulmuştur. Belirlenen süre yeterli gelmiştir. Çocukların ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurularak etkinlik uygulanmıştır.
AİLE KATILIMI: Çocuk aile ile birlikte köpeklerle ilgili bir belgesel izler.
UYARLAMA: Sınıfta işitme zorluğu yaşayan bir çocuk varsa öğretmen etkinliği müziği ritim tutturarak, jest, mimik ve beden dili kullanarak, gerektiği takdirde X öğrenci ile birlikte etkinliği anlatarak destekler.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Bilişsel Gelişim (Dikkat), Hayvan Sevgisi
ETKİNLİK PLANI 7
ETKİNLİK ADI: Dala bir kuş konmuş
ETKİNLİK TÜRÜ: Okuma Yazmaya Hazırlık + Oyun + Sanat (Bütünleştirilmiş Sanat Etkinliği)
YAŞ (AY) : 4 Yaş (48 Ay)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Bilişsel Gelişim
Kazanım 10: Mekanda konumla ilgili yönergeleri uygular.
Göstergeleri: Nesnenin mekandaki konumunu söyler.
Yönergeye uygun olarak nesneyi doğru yere yerleştirir.
Mekanda konum alır.
Dil Gelişimi
Kazanım 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir.
Motor Gelişim
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Malzemeleri keser, kalemi doğru tutar, kalem kontrolünü sağlar, çizgileri istenilen nitelikte çizer.
ÖĞRENME SÜRECİ: Minik kuş isimli parmak oyunu öğretmen tarafından söylenir. Ardından çocuklara tekrarlatılır.
Minik Kuş
Dala bir kuş konmuş (Uçma hareketi yapılır.)
Yalnızlıktan sıkılıyormuş
Sağa bakmış kimseyi görememiş(Sağ tarafa bakılır.)
Sola bakmış kimseyi görememiş ( Sol tarafa bakılır.)
Biraz daha beklemiş
Tekrar sola bakmış mavi bir kuşun uçtuğu görmüş (Sola bakılır uçma hareketi yapılır.)
Sağa bakmış sarı bir kuşun uçtuğunu görmüş (Sağa Bakılır Uçma Hareketi Yapılır.)
Onları görünce çok sevinmiş (Gülümsenir.)
İki kuş yanına gelmiş
Biri sağ biri sol tarafına konmuş (Sağ ve sol taraf gösterilir.)
Minik kuş artık sıkılmıyormuş (Baş sağa sola sallanır.)
Çocuklarla yönler hakkında konuşulur. Sağ ve sol yönün neresi olduğu anlatılır. Çocuklara “sağ tarafınızdaki arkadaşınızın elini tutun” der. Daha sonra “sol tarafınızda duran arkadaşınızın elini tutun” der. Öğretmen sağ sol oyunu için açıklama yapar. Şarkının sözlerine göre hareket edilmesi gerektiği vurgulanır.
Biz Dans Ederiz
Sağ eller havada böyle döneriz (Çocukların sağ elleri havaya kaldırmaları, sol elleri belde etraflarında dönmeleri sağlanır.)
Döneriz döneriz böyle döneriz
Sol eller havada döneriz(Çocukların sol elleri havaya kaldırmaları, sağ elleri belde etraflarında dönmeleri sağlanır.)
Döneriz döneriz böyle döneriz
Sağ ayaklar yukarıda böyle sekeriz (Sağ ayaklar kaldırılır, çocuklar sekerek öne arkaya ilerler.)
Sekeriz sekeriz böyle sekeriz
Sol ayaklar yukarıda böyle sekeriz (Sol ayaklar kaldırılır, çocuklar sekerek öne arkaya ilerler.)
Sekeriz sekeriz böyle sekeriz
Sağ kollar bellerde dans ederiz (Sağ el belde etraflarında dönülür.)
Ederiz ederiz dans ederiz
Sol kollar bellerde dans ederiz (Sol el belde etraflarında dönülür.)
Ederiz ederiz dans ederiz
Sağ el yukarıda işte sol elde yanında (Sağ el sol el başın üzerinde yan yana getirilir ve alkışlanır.)
El çırpar el çırpar eğleniriz
El çırpar el çırpar eğleniriz (Oldukları yerde zıplarlar el çırparlar.) (S.TABAR)
Oyunun bitiminde çalışma masalarına oturulur. Çocuklara sanat etkinliği olarak papağan çizili keçeler verilir ve kesmeleri istenir. Ardından papağanın, gözleri, ve gagası kesilmesi için verilir. Kesme işlemi bittikten sonra yapıştırıcı ile parçalar birleştirilerek etkinlik tamamlanır.
SÖZCÜKLER: Papağan
KAVRAMLAR: Sağ, Sol
MATERYALLER: Makas, Yapıştırıcı, Keçe,
DEĞERLENDİRME SORULARI:
- Hangi parmak oyununu söyledik?
- Hangi oyunu oynadık?
- Oyunumuz eğlenceli miydi?
- Oyunumuzda hangi organlarımızı kullanarak dans ettik?
- Sağ kolunu öğrendin mi?
- Papağanınızı sevdiniz mi ?
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışıldı. Yapılan etkinliklerde kullanılan materyaller çocukların ilgilerini çekti ve etkinliğe aktif olarak katılmalarını sağladı. Oyun etkinliği çocukların çok hoşlarına gitti. Program çocukların gelişim alanlarına uygun olarak hazırlandı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanmaya ve hazırlanan etkinliğin çocukların ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak hazırlamaya dikkat edildi. Dolayısıyla çocukların ilgi ve dikkati yapılan etkinliklere çekilmede başarılı olundu.
PROGRAM AÇISINDAN: Çocuklara etkinliklerde aktif rol almaları için bir takım fırsatlar yaratılmaya çalışıldı. Bunu sağlayabilmek için genellikle soru-cevap yöntemi kullanıldı.
Planlamada alınan amaç ve kazanımlara ulaşılmaya çalışıldı.
GENEL DEĞERLENDİRME: Etkinliklerin gün içindeki dağılımında aktif ve pasif dengesi kurulmaya çalışıldı. Geçişlerin akıcılığına dikkat edildi. Hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet vermesine dikkat edildi. Etkinlik çeşitliliğine dikkat edildi.
AİLE KATILIMI: Aile çocuk ile papağanlarla ilgili bir belgesel izler ve üzerine sohbet ederler.
UYARLAMA: Sınıfta ortapedik yetersizliği olan bir çocuk varsa etkinlik yerde halının üzerinde oturularak yapılır.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Sosyal Duygusal Gelişim (Hayvan Sevgisi)
ETKİNLİK PLANI 8
ETKİNLİK ADI: MERAKLI CİVCİVLER
ETKİNLİK TÜRÜ: SANAT+MÜZİK ETKİNLİĞİ (BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ ETKİNLİK)
YAŞ (AY) : 5 YAŞ (60 AY)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Motor Gelişim
Kazanım 4: küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Nesneleri keser.
Nesneleri yapıştırır.
Nesneleri yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirir.
Bilişsel Gelişim
Kazanım 1: Nesne/durum olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne durum olaya odaklanır.
Dikkatini çeken nesne durum olaya yönelik sorular sorar.
KAZANIM 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Nesne durum olayı bir süre sonra yeniden söyler
SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM
KAZANIM 7: Bir işi yada görevi başarmak için kendini güdüler.
Göstergeleri: Yetişkin yönlendirmesi olmadan bir işe başlar.
Başladığı işi zamanında bitirmek için çaba gösterir.
DİL GELİŞİMİ
KAZANIM 2: Sesini uygun kullanır.
Göstergeleri: Konuşurken şarkı söylerken nefesini doğru kullanır.
Konuşurken şarkı söylerken sesinin hızını ayarlar.
KAZANIM 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir.
Dinlediklerini izlediklerini açıklar.
Dinledikleri izledikleri hakkında yorum yapar.
ÖZBAKIM BECERİLERİ
KAZANIM 3: Yaşam alanlarında gerekli düzenlemeler yapar
Göstergeleri: Ev okuldaki eşyaları temiz ve özenle kullanır.
Ev okuldaki eşyaları toplar.ev okuldaki eşyaları yerleştirir.
ÖĞRENME SÜRECİ: Çocuklar sandalyelere geçer. Çocuklara meraklı civcivler adlı şarkı dinletilerek öğretilmeye çalışılır.
MERAKLI CİVCİVLER
La la la la la la la la la la la la
La la la la la la la la la la la la
Horoz tavuk civcivler kıra çıkmış gezerler
Horoz tavuk yorulmuş sorulardan boğulmuş
Bu ne şu ne o ne bu ne şu ne o ne
La la la la la la la la la la la la
La la la la la la la la la la la la
Duyarsız horoz tavuk gezmeye devam etmiş
Civcivde usanmadan soruları diretmiş
Bu ne şu ne o ne bu ne şu ne o ne
La la la la la la la la la la la la
La la la la la la la la la la la la
Horoz tavuk yorulmuş ortacıda yorulmuş
Civcivleri toplayıp hemen kümese tıkmış
Bu ne şu ne o ne bu ne şu ne o ne
La la la la la la la la la la la la
La la la la la la la la la la la la
Şarkı bittikten sonra çocuklara civcivin oluşumu ile ilgli video izletilerek video bittikten sonra izledikleri hakkında çocuklarla konuşulur. Ardından daha öncesinden, keçeden civciv çizimleri çocuklara dağıtılır ve kesilir. Kesilen civciv parçaları birleştirilerek yapıştırılır.
SÖZCÜKLER: Civciv
KAVRAMLAR: Sarı
MATERYALLER: Yapıştırıcı, keçe, kalem
DEĞERLENDİRME SORULARI:
- Şarkımızın ismi neydi ?
- Şarkımızda hangi hayvan vardı ?
- Yaptığımız sanat etkinliğini beğendiniz mi ?
- Civcivinize bir isim koymak ister misiniz ?
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışıldı. Yapılan etkinliklerde kullanılan materyaller çocukların ilgilerini çekti ve etkinliğe aktif olarak katılmalarını sağladı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanmaya ve hazırlanan etkinliğin çocukların ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak hazırlamaya dikkat edildi.
PROGRAM AÇISINDAN: Çocuklara etkinliklerde aktif rol almaları için bir takım fırsatlar yaratılmaya çalışıldı. Bunu sağlayabilmek için genellikle soru-cevap yöntemi kullanıldı. Planlamada alınan amaç ve kazanımlara ulaşılmaya çalışıldı.
GENEL DEĞERLENDİRME: Etkinliklerin gün içindeki dağılımında aktif ve pasif dengesi kurulmaya çalışıldı. Geçişlerin akıcılığına dikkat edildi. Hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet vermesine dikkat edildi. Etkinlik çeşitliliğine dikkat edildi.
AİLE KATILIMI: Aile çocuk ile birlikte civcivler hakkında sohbet ederken çocuk civciv boyama kağıdını boyar.
UYARLAMA: Sınıfta dil ve konuşma bozukluğu olan bir çocuk varsa, öğretmen X öğrenci için pandomim tekniği kullanır.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Sosyal Duygusal Gelişim (Hayvan Sevgisi)
ETKİNLİK PLANI 9
ETKİNLİK ADI: Atlar Ormanda Yürüyor
ETKİNLİK TÜRÜ: Türkçe+Sanat Etkinliği (Bütünleştirilmiş Grup Etkinliği)
YAŞ (AY) : 4 Yaş (48 Ay)
KAZANIM GÖSTERGELER:
DİL GELİŞİMİ
Kazanım 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.
Kazanım 8:Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir.
Kazanım 10: Görsel materyalleri okur.
Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler.
Görsel materyalleri açıklar.
ÖZ BAKIM BECERİLERİ
Kazanım 7: Kendini tehlikelerden ve kazalardan korur
Göstergeleri: Tehlikeli olan durumları söyler.
Kendini tehlikelerden ve kazalardan korumak için yapılması gerekenleri söyler.
Temel güvenlik kurallarını bilir.
ÖĞRENME SÜRECİ: Öğretmen çocukları masalara oturtur. Ardından bugün at sanat etkinliği yapılacağını çocuklara anlatır ve atlar hakkında sohbet edilir,çocuklara atlar hakkında bilgiler verilir. Öncesinden hazırlanan at çizimi kalıpları çocuklara verilir ve kesmeleri istenir. Parçalar kesildikten sonra öğretmen kesilen parçaları toplayıp silikon tabancası yardımı ile yapıştırma işlemini gerçekleştirir.Ardından atın yelesi öğretmen tarafından yapılır. Atlar hazır olduğunda çocuklar ellerindeki atlarla birlikte parmak oyununa geçilir.
# ATLAR ORMANDA YÜRÜYOR #
Atlar yavaş yavaş ormanda gidiyor, (Eller dizlere vurulur.)
Atlar hızlandı, (Eller dizlere hızlı hızlı vurulur.)
Taşlığa geldi, (Eller göğse vurulur.)
Çimenliğe geldi, (Avuç içleri birbirine sürtülür.)
Bataklığa geldi, (Ağızdan, dil damağa vurularak lak lak diye ses çıkarılır.)
Atlar patikadan atlıyor, (Eller havaya kaldırılıp, hızla dizlere doğru indirilerek, vurulur.)
Hoooooppp güüüümmmmm.
SÖZCÜKLER: At
KAVRAMLAR: Yele
MATERYALLER: Keçe, silikon tabancası, makas, kalem
DEĞERLENDİRME SORULARI:
- Sohbetimizde nelerden bahsettik ?
- Kurallar neden gereklidir ?
- Kurallara uymazsak ne olur ?
- At etkinliğimizi sevdiniz mi ?
- Tekrar oynamak ister miydiniz ?
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocukların merak düzeyleri üst seviyedeydi bu da etkinliklerde eğlenceli vakit geçirmelerini tetikledi. Oyun etkinliği çocukların çok hoşlarına gitti. Program çocukların gelişim alanlarına uygun olarak hazırlandı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanmaya dikkat edildi. Ayrıca hazırlanan etkinlikler çocukların ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak hazırlandı.
PROGRAM AÇISINDAN:Planın tamamı uygulandı. Uygulama aşamalarında herhangi bir problemle karşılaşılmadı. Plan aktiflik pasiflik dengesi göz önünde bulundurularak hazırlandığı için ne çok yorucu ne çok sıkıcıydı.
GENEL DEĞERLENDİRME: Etkinlikler arası bağlantılar iyi bir şekilde kuruldu. Bütünlük içeren bir plandı. Tahmini etkinlik süreleri uygundu. Kullanılan materyaller etkinliklerle örtüştü.
AİLE KATILIMI: Atlarla ilgili bir anınız var ise çocuğunuz ile paylaşınız, sohbet ediniz.Ardından kağıt etkinliğini yapınız.
UYARLAMA: Sınıfta dil ve konuşma bozukluğu olan bir öğrenci varsa, etkinlik pandomim, jest ve beden dili ile bireyselleştirilebilir.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Bilişsel Gelişim + Sosyal Duygusal Gelişim (Hayvan Sevgisi)
ETKİNLİK PLANI 10
ETKİNLİK ADI: 8 Mart Kadınlar Günü Etkinliği (Anahtarlık ve Mektup)
ETKİNLİK TÜRÜ: Sosyal Duygusal Gelişim + Türkçe Dil + Sanat (Bütünleştirilmiş Etkinlik)
YAŞ (AY) :6 Yaş (72 Ay)
KAZANIM GÖSTERGELER:
Bilişsel Gelişim
KAZANIM 1 : Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.
Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.
Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.
KAZANIM 2: Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayın ipuçlarını söyler.
İpuçlarını birleştirerek tahminini söyler.
DİL GELİŞİMİ
KAZANIM 2: Sesini uygun kullanır.
Göstergeleri: Konuşurken/şarkı söylerken nefesini doğru kullanır.
Konuşurken/şarkı söylerken sesinin tonunu ayarlar.
Konuşurken/şarkı söylerken sesinin hızını ayarlar.
MOTOR GELİŞİM
KAZANIM 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Nesneleri toplar.
Malzemeleri keser.
Malzemeleri yapıştırır.
SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM
KAZANIM 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.
Özgün özellikler taşıyan ürünler oluşturur.
KAZANIM 4: Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar.
Göstergeleri: Başkalarının duygularını söyler.
Başkalarının duygularının nedenlerini söyler.
Başkalarının duygularının sonuçlarını söyler.
ÖZBAKIM BECERİLERİ
KAZANIM 3: Yaşam alanlarında gerekli düzenlemeler yapar.
Göstergeleri: Ev/okuldaki eşyaları temiz ve özenle kullanır.
Ev/okuldaki eşyaları toplar.
ÖĞRENME SÜRECİ: Çocuklar masalara oturulur. Günün anlam ve önemini belirten konuşma yapılır. Ardından çocukların merak ettiği sorular cevaplanır. Daha sonra etkinliğe geçilir. 1 adet anahtarlık ve bir mektup hazırlanacağı söylenir. Gerekli malzemeler çocuklara dağıtılır. Ardından önceden hazırlanmış olan kalıplar çocuklara dağıtılır ve kesmeleri istenir. Burada dikkat edilmesi gereken yer ince kesim isteyen yerleri öğretmenin kesmesidir. Geri kalan yerleri çocuklar keser. Ardından yapıştırma işlemine geçilir. Parçalar birleştirilir ve etkinlik tamamlanır. Öğretmen etkinlikleri toplar ve üzerine çocuğun ismini yazar, anahtarlık takar. Sanat etkinliği bitiminde türkçe dil etkinliğine geçilir ve çocuklarla birlikte öğretmen mektup yazmaya başlar. Çocuklara fikirleri sorulur. (Sizce ne yazalım ?, Ne yazmamı istersiniz? vs.) Mektup yazıldıktan sonra etkinlik annelerine götürmek üzere çocuklara verilir.
SÖZCÜKLER: Anahtarlık, Ayakkabı, Mektup
KAVRAMLAR: Renkler ve Duygular
MATERYALLER: Keçe, Yapıştırıcı, Kart, Kalem, Anahtarlık
DEĞERLENDİRME SORULARI:
- En çok hangi etkinliği beğendiniz ? Neden ?
- Kadınlar Gününün önemi nedir ?
- Neler hissediyorsunuz ?
- Hazırladığınız hediyeleri annenize mi yoksa başka bir kadına mı vermek istiyorsunuz ?
- Heycanlımısınız ?
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışıldı. Yapılan etkinliklerde kullanılan materyaller çocukların ilgilerini çekti ve etkinliğe aktif olarak katılmalarını sağladı.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanmaya ve hazırlanan etkinliğin çocukların ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak hazırlamaya dikkat edildi. Dolayısıyla çocukların ilgi ve dikkati yapılan etkinliklere çekilmede başarılı olundu.
PROGRAM AÇISINDAN: Planlamada alınan amaç ve kazanımlara ulaşılmaya çalışıldı. Etkinliklerin gün içindeki dağılımında aktif ve pasif dengesi kurulmaya çalışıldı. Geçişlerin akıcılığına dikkat edildi. Hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet vermesine dikkat edildi. Etkinlik çeşitliliğine dikkat edildi.
GENEL DEĞERLENDİRME: Planın tamamı uygulandı. Uygulama aşamalarında herhangi bir problemle karşılaşılmadı. Plan aktiflik pasiflik dengesi göz önünde bulundurularak hazırlandı.
AİLE KATILIMI: Anne hazırlanan etkinliğe karşı duygu ve düşüncelerini içeren geleceğe dair çocuğuna bir mektup yazar.
UYARLAMA: Sınıfta otizm spektrum bozukluğu olan bir çocuk var ise, etkinlik öğretmen desteği ile yapılır, mektup öğretmen tarafından yazılır, etkinlik öğretmen tarafından desteklenir.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Sosyal Duygusal Gelişim (İnsan Sevgisi)
PROJE ETKİNLİĞİ
ETKİNLİK ADI: ÜLKELER PROJESİ
ETKİNLİK TÜRÜ: PROJE ETKİNLİĞİ
YAŞ (AY) : 6 Yaş (72 Ay)
KAZANIM GÖSTERGELER:
BİLİŞSEL ALAN
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne /durum/olaya odaklanır.
Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.
Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.
Kazanım 2:Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayın ipuçlarını söyler.
İpuçlarını birleştirerek tahminini söyler.
Gerçek durumu inceler.
Tahmini ile gerçek durumu karşılaştırır.
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler.
Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler.
Göstergeleri: Nesne/varlığın adını söyler.
Nesne/varlığın rengini söyler.
Nesne/varlığın şeklini söyler.
Kazanım 8: Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır.
Göstergeleri: Nesne/varlıkların rengini ayırt eder, karşılaştırır.
Nesne/varlıkların şeklini ayırt eder, karşılaştırır.
Kazanım 10: Mekânda konumla ilgili yönergeleri uygular.
Göstergeleri: Nesnenin mekândaki konumunu söyler.
Yönergeye uygun olarak nesneyi doğru yere yerleştirir.
Mekânda konum alır.
Harita ve krokiyi kullanır.
Kazanım 13: Günlük yaşamda kullanılan sembolleri tanır.
Göstergeleri: Verilen açıklamaya uygun sembolü gösterir.
Gösterilen sembolün anlamını söyler.
Kazanım 17: Neden-sonuç ilişkisi kurar.
Göstergeleri: Bir olayın olası nedenlerini söyler.
Bir olayın olası sonuçlarını söyler.
Kazanım 18: Zamanla ilgili kavramları açıklar.
Göstergeleri: Olayları oluş zamanına göre sıralar.
Zaman ile ilgili kavramları anlamına uygun şekilde açıklar.
DİL GELİŞİMİ
Kazanım 1: Sesleri ayırt eder.
Göstergeleri: Sesin geldiği yönü söyler.
Sesin kaynağının ne olduğunu söyler.
Sesin özelliğini söyler.
Sesler arasındaki benzerlik ve farklılıkları söyler.
Verilen sese benzer sesler çıkarır.
Kazanım 2: Sesini uygun kullanır.
Göstergeleri: Konuşurken/şarkı söylerken nefesini doğru kullanır.
Konuşurken/şarkı söylerken sesinin tonunu ayarlar.
Konuşurken/şarkı söylerken sesinin hızını ayarlar.
Konuşurken/şarkı söylerken sesinin şiddetini ayarlar.
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır.
Göstergeleri: Konuşma sırasında göz teması kurar.
Jest ve mimikleri anlar.
Konuşurken jest ve mimiklerini kullanır.
Konuşmayı başlatır.
Konuşmayı sürdürür.
Konuşmayı sonlandırır.
Konuşmalarında nezaket sözcükleri kullanır.
Sohbete katılır.
Konuşmak için sırasını bekler.
Duygu, düşünce ve hayallerini söyler.
Kazanım 6: Sözcük dağarcığını geliştirir.
Göstergeleri: Dinlediklerinde yeni olan sözcükleri fark eder ve sözcüklerin anlamlarını sorar.
Sözcükleri hatırlar ve sözcüklerin anlamını söyler.
Yeni öğrendiği sözcükleri anlamlarına uygun olarak kullanır.
Kazanım 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir.
Dinledikleri/izlediklerini açıklar.
Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar.
Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir.
Dinledikleri/izlediklerini başkalarına anlatır.
Dinledikleri/izlediklerini resim yoluyla sergiler.
MOTOR GELİŞİM
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Nesneleri yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirir.
Malzemeleri keser.
Malzemeleri yapıştırır.
SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM
Kazanım 1: Kendisine ait özellikleri tanıtır.
Göstergeleri: Adını/soyadını söyler.
Yaşını söyler.
Fiziksel özelliklerini söyler.
Duyuşsal özelliklerini söyler.
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.
Kazanım 4: Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar.
Göstergeleri: Başkalarının duygularını söyler.
Başkalarının duygularının nedenlerini söyler.
Başkalarının duygularının sonuçlarını söyler.
Kazanım 8: Farklılıklara saygı gösterir.
Göstergeleri: Kendisinin farklı özellikleri olduğunu söyler.
İnsanların farklı özellikleri olduğunu söyler.
Kazanım 9: Farklı kültürel özellikleri açıklar.
Göstergeleri: Kendi ülkesinin kültürüne ait özellikleri söyler.
Kendi ülkesinin kültürü ile diğer kültürlerin benzer ve farklı özelliklerini söyler.
Farklı ülkelerin kendine özgü kültürel özellikleri olduğunu söyler.
Kazanım 10: Sorumluluklarını yerine getirir.
Göstergeleri: Sorumluluk almaya istekli olduğunu gösterir.
Üstlendiği sorumluluğu yerine getirir.
ÖĞRENME SÜRECİ: Proje öncesi hazırlık aşamasında çocuklar için ülkelerin kendi yöresel kostümleri çocuklara göre dikilir, uçak biletleri, pasaport, hangi ülkeler olacağı,fotoğraf çekimi için arka plan resimleri,ülkelerle ilgili boyama resimleri,slaytlar ve konu anlatımı için hazırlanılır. Hazırlık aşaması bittikten sonra çocuklara projenin içeriği anlatılır. Çocuklar her hafta 2 ülkeye gitmek üzere toplam 8 ülkeye yolculuk eder, kültürlerini tanır, kıyafetlerini giyer, yemeklerini ve yaşayış tarzlarını öğrenir. Yolculuğa başlamadan önce çocuklara hangi ülkeye gidileceği söylenir ve öğrenciler o ülkenin yöresel kıyafetlerini giyer. Öğretmen öğrenciler için hazırladığı biletleri ve pasaportları çocuklara dağıtır. Ardından stajyer öğretmen yolculuğa çıkmadan önce her çocuğun pasaport ve biletini kontrol eder. Öğretmen X ülkesini haritada nerede olduğunu, kültürlerini, yemeklerini, gezilecek yerlerini, giyiniş tarzlarını, konuştukları dilleri, nüfuslarını vs. anlatmaya başlar. Ardından slayt gösterisi başlar. Çocukların merak ettiği sorular öğretmen tarafından cevaplanır. X ülkesine ait danslar, oyunlar vs. sergilenir. Daha sonra o ülkeye ait sanat etkinliğine geçilir,(Bumerang vs.) boyama çalışmaları yapılır. Çocukların merak ettikleri sorular cevaplandırılır ve fotoğraf çekimine geçilir.Çocukların fotoğrafları ve gün içerisinde yapılan çalışmalar ailelere gönderilir. Gün bitiminde çocuklar teker teker öğretmen tarafından çağırılır ve pasaport doldurulur. Çocuğa gidilen ülkede neler yaşadığı, neler öğrendiği, aklında nelerin kaldığı sorulur. Çocuk bildiklerini öğretmene anlatır ve öğretmen çocuğun anlattıklarını pasaportuna yazar. Proje toplam 4 hafta bu akışta devam eder.
SÖZCÜKLER: Ülke
KAVRAMLAR: gitmek, gelmek
MATERYALLER: Kostümler, renkli kartonlar, kalem, projeksiyon, fotoğraf makinesi
DEĞERLENDİRME SORULARI:
- Ülkeler projesini sevdiniz mi ?
- Hangi ülkelere gitmek isterdiniz ?
- Kostümlerinizi sevdiniz mi ?
- En çok şaşırdığınız unsur neydi ?
- Projeye devam etmek istiyor musunuz ?
- Sizce bir sonraki yolculuğumuzda hangi ülkeye gideceğiz ?
ÇOCUK AÇISINDAN: Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışıldı. Yapılan etkinliklerde kullanılan materyaller çocukların ilgilerini çekti ve etkinliğe aktif olarak katılmalarını sağladı. Oyun etkinliği çocukların çok hoşlarına gitti. Program çocukların gelişim alanlarına uygun olarak hazırlandı. Çocukların merak düzeyleri üst seviyedeydi bu da etkinliklerde eğlenceli vakit geçirmelerini tetikledi.
ÖĞRETMEN AÇISINDAN: Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanmaya ve hazırlanan etkinliğin çocukların ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak hazırlamaya dikkat edildi. Dolayısıyla çocukların ilgi ve dikkati yapılan etkinliklere çekilmede başarılı olundu.Yapılan etkinliklerde hem ben hem de çocuklar eğlenceli vakit geçirebildik. Etkinlikler arasındaki geçişler akıcı bir şekilde düzenlenmeye çalışıldı.Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanmaya dikkat edildi. Ayrıca hazırlanan etkinlikler çocukların ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak hazırlandı.
PROGRAM AÇISINDAN: Çocuklara etkinliklerde aktif rol almaları için bir takım fırsatlar yaratılmaya çalışıldı. Bunu sağlayabilmek için genellikle soru-cevap yöntemi kullanıldı.Planlamada alınan amaç ve kazanımlara ulaşılmaya çalışıldı.Etkinliklerin gün içindeki dağılımında aktif ve pasif dengesi kurulmaya çalışıldı. Geçişlerin akıcılığına dikkat edildi.Hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet vermesine dikkat edildi.Etkinlik çeşitliliğine dikkat edildi. Sadece bir etkinliğe değil pek çok etkinliğe yer verilmeye çalışıldı.(Sanat Etkinliği, Oyun Etkinliği, Drama Etkinliği vs.)Etkinliklerde planladığım süre yeterli geldi.
GENEL DEĞERLENDİRME: Planın tamamı uygulandı. Uygulama aşamalarında herhangi bir problemle karşılaşılmadı. Plan aktiflik pasiflik dengesi göz önünde bulundurularak hazırlandığı için ne çok yorucu ne çok sıkıcıydı. Etkinlikler arası bağlantılar iyi bir şekilde kuruldu. Bütünlük içeren bir plandı. Tahmini etkinlik süreleri uygundu. Kullanılan materyaller etkinliklerle örtüştü.
AİLE KATILIMI: Gün içerisinde gidilen ülkenin giyiniş, yaşayış, yemek kültürü vs. gün içerisinde neler yapıldığı ile ilgili çocukla sohbet edilir.
UYARLAMA: Sınıfta ortopedik yetersizliği olan bir çocuk varsa; çocuğun gereksinimine bağlı olarak ek süre verilip çocukların başarılı girişimleri desteklenebilir.
DESTEKLENEN DEĞERLER: Sorumluluk, farkındalık
ETKİNLİK RESİMLERİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
1. Yapılan yorumun içerik ile ilgili olmasına dikkat ediniz.
2. Lütfen yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın.
3. Yorumlar sorulara ve içerik önerilere açıktır.